Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Døpte Plutos minste måner

Da to nye måner ble oppdaget rundt dvergplaneten Pluto i 2011 og 2012, fik de de smått kjedelige navnene P4 og P5. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Navn og lokasjoner på Plutos fem måner. Foto: IAU.</para></section>

Navn og lokasjoner på Plutos fem måner. Foto: IAU.

 

Nå har imidlertid den Internasjonale astronomiske union (IAU) godkjent mer spenstige navn etter en internett-avstemming som fant sted i februar 2012. Etter flere enn 500 000 stemmer falt valget på Kerberos (P4) og Styx (P5).

Begge navnene er hentet fra gresk mytologi. Kerberos er en tre-hodet hund og Styx er elven som skiller riket til de levende og døde. Plutos tre andre måner er kalt Charon, Nix og Hydra, også navn hentet fra gresk og romersk mytologi.

Det var ikke Kerberos og Styx som fikk flest stemmer. Kerberos (Cerberus) kom på andre plass og Styx på tredje. En klar vinner var Vulcan etter forslag fra Star Trek-legende William Shatner.

IAU forkastet forslaget, men hevder de vurderte det seriøst. Vulcan er ikke bare opphavsplaneten til Star Trek-figuren Spock, men også navnet til den romerske vulkanguden. Likevel, Vulcan allerede er brukt i astronomisk sammenheng og at den romerske guden ikke har noen spesiell tilknytning til Pluto.

Opportunity gir seg ikke

Det er snart 10 år siden Mars-roveren Opportunity tok av fra jorda for å begynne sin lange reise til Mars. Forventingen var at den skulle rulle rundt på planeten i tre måneder. Den ruller enda.

I midten av mai satt den endog ny lengderekord for kjøretøyer på andre himmellegemer. Da hadde den  tilbakelagt 35, 76 kilometer. Den forrige rekordholderen var månebilen til Apollo 17. Kilometermåleren viste 35, 74 kilometer etter at  astronautene Gene Cernan og Harrison Smith var ferdig med den.