Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Damene på rom-kurs

Spennende, lærerikt, kult og mye informasjon. Tre damer fra Norsk Romsenter har vært på rom-kurs i Seattle.

Hver høst arrangerer International Space University (ISU) kurset Executive Space Course. Som ny aspirant på Romsenteret var det stas å få delta på dette kurset sammen med Romsenterets erfarne seniorkonsulent for økonomi og administrasjon Ellen og seniorrådgiver for satellittnavigasjon Tine.

Vanligvis har aspirantene dratt på et tilsvarende kurs i Strasbourg, og dette var første gangen noen fra Romsenteret dro til Seattle. Spente pakket vi koffertene og gjorde oss klare for den store reisen over Atlanterhavet. 

Kurset varte i en uke, og i løpet av uken var formålet å gi en innføring til romsektoren for personer med ulik bakgrunn. Romsektoren er svært variert noe programmet og deltakerne bar preg av. Med foredrag om alt fra utviklingen av romlov, til kommersialisering av verdensrommet og hvordan en rakettmotor fungerer, fikk vi en god innføring i hvor kompleks romsektoren faktisk er. I tillegg til kompleksiteten ved romsektoren ble vi imponert over alle mulighetene verdensrommet har å by på – det er tydelig at denne sektoren er fremadrettet. 

Kurset ble avholdt på det berømte flymuseet i Seattle og vi hadde fri tilgang til museet under hele uken. Mandag kveld fikk vi også en guidet tur gjennom museets romavdeling som var en fin vandring gjennom romfartens historie, og vi fikk se treningsversjonen av NASAs berømte Space Shuttle. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Treningsversjonen av NASA Space Shuttle</para></section>

Treningsversjonen av NASA Space Shuttle

Et av kursets høydepunkt var å besøke Blue Origin som er en fabrikk der raketter bygges. Blue Origin er et privat romselskap som blir finansiert av Amazon-sjefen Jeff Bezos. Vi som ikke var amerikanske statsborgere fikk dessverre ikke lov til å gå ned på fabrikkgulvet for å se nærmere på produksjonen. Som en kompensasjon for dette fikk vi en personlig presentasjon fra en Blue Origin tekniker og et flott overblikk over fabrikken fra ‘mezzaninen’.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Tine, Mari og Ellen foran Blue Origin logoen </para></section>

Tine, Mari og Ellen foran Blue Origin logoen 

Siste dagen av kurset var det tid for diplomutdeling og alle deltakerne på kurset bestod med glans. Med diplomet i bagasjen reiste vi hjem til Norge litt smartere, en smule forvirret og veldig imponerte over alt romsektoren har å by på.

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Nye romentusiaster med ISU-diplom</para></section>

Nye romentusiaster med ISU-diplom