Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Bygg din egen Mars-rover!

Her er oppskriften på en liten rover som kan bygges med deler fra butikken.

I dag ruller og går det flere rovere på overflaten av Mars. Her forsker de blant annet på hvor havet til vår røde naboplanet ble av, og om det noen gang utviklet seg liv.

Nå har NASA lagt ut oppskriften på en liten versjon av roveren Curiosity. Som den ekte versjonen har roveren solide hjul og spesialutformet fjæring.

Den lille roveren kan bygges av deler som er kommersielt tilgjengelige, og settes sammen ved hjelp av vanlig verktøy.

Du finner mer informasjon og oppskriften her.

For elever, studenter, forskere og bedrifter

Samtidig er oppskriften fleksibel nok til at roveren kan utstyres med for eksempel kamera på hodet, solceller på ryggen og ulike typer teknologi for å styre den.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Selvportrett av roveren Curiosity på Mars. Slike bilder hjelper forskerne til å sjekke tilstanden på roveren. Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems</para></section>

Selvportrett av roveren Curiosity på Mars. Slike bilder hjelper forskerne til å sjekke tilstanden på roveren. Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Roveren kan brukes av nysgjerrige familier, skoleklasser som har lyst til å lære hvordan en rover fungerer, og for studenter innen for eksempel ingeniørfag, robotikk eller datateknologi som vil undersøke hvordan en slik robot bygges og programmeres.

Oppskriften kan til og med være utgangspunkt for rovere som skal utstyres med vitenskapelige instrumenter og sensorer og brukes til forskning eller teknologiutvikling.

De to neste Mars-roverne har georadar fra Norge

Neste rover som sendes til vår røde naboplanet er NASAs Mars2020-rover. Den skytes opp i juli 2020 og lander våren etter.

Mars2020 har en avansert biokjemisk lab for å lete etter tegn til liv, og norsk georadar for å se etter vann under overflaten.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Rosalind, roveren til ExoMars-prosjektet, med landeren Kazachok i bakgrunnen. Illustrasjon: ESA/ATG medialab</para></section>

Rosalind, roveren til ExoMars-prosjektet, med landeren Kazachok i bakgrunnen. Illustrasjon: ESA/ATG medialab

Den europeiske ExoMars-roveren er mindre enn amerikanske Mars2020, men har drill som kan ta prøver fra opp til 2 meter ned i bakken. Også denne roveren har georadar, og den ble testet på Svalbard.

Denne roveren trenger nytt navn, og du kan sende inn forslag her.