Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Slik trener astronautene

Astronautene har mange oppgaver i rommet. Hvordan læres de opp?

Ordet astronaut betyr romfarer på norsk, men en astronaut tilbringer bare en liten del av jobben sin i rommet. Det alle meste av tiden er de på jorda, som alle oss andre. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den itialienske astronauten Samantha Cristoforetti øver seg på vektløshet i et stort vannbasseng. Crristoforetti er tidligere jagerpilot og har to forskjellige akademiske utdannelser. Foto: ESA.</para></section>

Den itialienske astronauten Samantha Cristoforetti øver seg på vektløshet i et stort vannbasseng. Crristoforetti er tidligere jagerpilot og har to forskjellige akademiske utdannelser. Foto: ESA.

På jorda går det meste av astronautenes tid med til å trene på hva de skal gjøre når de endelig får dra opp i rommet. 

For astronautene har mange oppgaver, og mesteparten av dem er kompliserte. Det er astronautene som utfører alle de vitenskapelige eksperimentene som foregår på den internasjonale romstasjonen.

Dette gjør de for romorganisasjonen de er ansatt hos, eller for romorganisasjonens partnere innen forskning, næringsliv, innovasjon eller utdanning. Her er det eksperimenter i fysikk, kjemi, biologi, medisin, datateknologi, kommunikasjon, materialvitenskap, og mye mer, som skal gjøres.

Det er også astronautene som utfører alt vedlikeholdet, reparasjonene og installeringen av nytt utstyr på romstasjonen. Når forsyningsfartøyene kommer, hjelper astronautene dem med å dokke, tar ut forsyningene, og pakker dem med forsøk som skal tilbake til jorda. 

Ikke minst flyr astronautene romfartøyene de reiser med, eller er klare til å overta styringen om automatikken skulle trenge det. 

Grunntrening hos arbeidsgiver

Felles for alle oppgavene til astronautene er at de må utføres riktig, med det utstyret som er tilgjengelig, og til riktig tid i et stramt tidsskjema. I rommet er det sjelden plass for feil, for enhver tabbe kan være både farlig, kostbar og påvirke mange mennesker.

Dermed er det ikke rart at astronautene trener i årevis på det de skal gjøre i rommet. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Her tester den britiske romfareren Tim Peake virtuell virkelighet. Foto:ESA</para></section>

Her tester den britiske romfareren Tim Peake virtuell virkelighet. Foto:ESA

Når nye astronauter blir valgt ut, går de første gjennom en grunnopplæring som er felles for alle astronautene til romorganisasjonen de har blitt ansatt av.

Hos den europeiske romorganisasjonen ESA foregår denne opplæringen hovedsakelig på astronautsenteret i Köln i Tyskland. Deler av grunnopplæringen skjer også på det russiske romfartssenteret Star City utenfor Moskva.

De nye astronautene får opplæring innen blant annet natur- og ingeniørfag, romfartøy og annen teknologi som brukes i rommet, overlevelsestrening i tilfelle romfartøyet deres havner i ødemarken, samt kurs i russisk, som ved siden av engelsk er det språket som brukes i rommet. 

Denne opplæringen varer ett år og på slutten må de nye astronautene gjennom flere dager med eksamener, for å vise hva de har lært og at de er klar til å gå videre i astronautopplæringen.

Videreutdanning over hele verden

Etter grunntreningen fortsetter opplæring innen blant annet vedlikehold av romfartøy og romstasjonen, utføring av romvandringer, styring av datasystemer og roboter i rommet, navigasjon og medinsinsk behandling i rommet, og mer. 

Denne opplæringen foregår over hele verden, både hos ESA, NASA, den canadiske romorganisasjonen CSA, den japanske romorganisasjonen JAXA og den russiske romorganisasjonen ROSKOSMOS.

Deler av denne treningen foregår på baser under vann, som i NEEMO, eller i huler dypt under overflaten, som i CAVES

Disse miljøene har flere likheter med det å jobbe i rommet, som for eksempel at de er vanskelig tilgjengelige, krever lagarbeid for å fungere, har andre lysforhold enn på landjorda, og at astronautene må klare seg selv, for hjelpen er et godt stykke unna.

Et annet felt som de europeiske astronautene får opplæring i er geologi. For det er de som skal være geologenes øyne, ører og hender på månen og på Mars.

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Pangaea, geologiskolen for romfarere, studerte måneliknende bergarter i Lofoten i 2019. Foto: ESA/S. Sechi</para></section>

Pangaea, geologiskolen for romfarere, studerte måneliknende bergarter i Lofoten i 2019. Foto: ESA/S. Sechi

To års trening for hvert oppdrag

Når astronautene endelig har blitt tildelt et oppdrag i rommet og det har blitt avgjort hva de skal gjøre og når, begynner den detaljerte treningen på disse oppgavene. 

Denne opplæringen tar minst to år, og foregår hos mange ulike romorganisasjoner.

Kullet av nye astronauter som nå tas ut skal både til romstasjonen i bane rundt jorda, og Gateway, den nye romstasjonen som skal bygges i bane rundt månen.

Les mer om astronautopptaket

ESAs nettsider om astronautopptaket