Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Romfokus 2019

Hør Erik Tandberg om månelandingen for 50 år siden og Eirik Newth om det nye månekappløpet på Romfokus 2019.

 

Når

05. Juni 2019
12:00 - 16:00
Legg til i kalender

Styret i Norsk Romsenter inviterer til Romfokus 5. juni 2019:

Månelandingen – og det nye kappløpet mot månen.

Årets Romfokus står i månens tegn. Ikke bare er det 50 år siden månelandingen, men vi ser også at de store romnasjonene har kastet seg inn i et nytt kappløp om å vende tilbake til månen. Det kan åpne muligheter for interessante oppgaver for mindre romnasjoner, som Norge.

Vi starter Romfokus med Erik Tandberg som forteller om hvordan han opplevde månelandingen i 1969 som NRKs romfartsekspert. Få vet mer om knivingen mellom USA og Sovjetunionen om å sende mennesker til månen, ingen vet mer om spillet i kulissene og ikke minst hvorfor USA til slutt gikk seirende ut av kappløpet.

Andre del av programmet blir en samtale mellom forfatter og astrofysiker Eirik Newth og Marianne Vinje Tantillo og Christian Hauglie-Hanssen fra Norsk Romsenter om hva den fornyede interessen for månen kan føre til. ESA og NASA satser tungt på at månen blir det første målet på veien mot Mars. Kina landet en rover på månens bakside tidligere i år og fortsetter utforskningen. Private investorer utvikler romfartøyer og mange diskuterer muligheten for å bygge en base enten på overflaten av eller i bane rundt månen. Og Norge, hva kan vår rolle bli?

Tidsplan: Vi serverer enkel lunsj fra kl 1200 onsdag 5. juni.  Programmet starter kl 1300 og varer til 1600.

Sted: Drammensveien 165, 0277 Oslo, i auditoriet i 1. etasje.

For å melde deg på, kan du sende en epost til spaceagency@spaceagency.no senest mandag 3. juni kl 1500. Skriv Romfokus i emnefeltet.