Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Toril Bye Rinnnan

Studentaktiviteter i ESA

Den europeiske romorganisasjonen ESA, der Norge er ett av 20 medlemsland, har flere tilbud til studenter. Dette er en del av ESAs langsiktige strategi for å øke interessen for realfag og teknologi i Europa.

Tilbudene varierer, og oversikt over praktisk rettede studentprosjekter og samarbeidsmuligheter på tvers av landegrensene finner du på ESA Education.

Det finnes flere kurs med for studenter som holder på med romrelaterte fag. Her er en oversikt over kurs både i og utenfor ESA.

Praksisplasser, trainée og PhD

For bachelor- og masterstudenter tidlig i studiet kan en praksisperiode ved ett av ESAs sentre være relevant å få med seg.

Hvis du er i ferd med å bli ferdig eller har fersk master i lomma, er det mulig å søke ett år som Young Graduate Trainee ved ett av de mange prosjektene som drives av ESA. Det er snakk om ca 80 YGT-jobber årlig, og utlysningen gjøres i november hvert år.

Mange norske nyuteksaminerte studenter har vært YGT ett år i ESA, og flere av dem jobber i ESA eller annen romindustri i dag.

For dem som er ferdige med en PhD, har ESA et program rettet mot videre forskning på romfartsrelatert teknologi, applikasjoner eller romforskning.

Full oversikt alle mulighetene finner du på

http://www.esa.int/Education/Gaining_experience

ISEB

Flere romorganisasjoner samarbeider om utviklingsmuligheter for studenter gjennom International Space Education Board (ISEB). Reisestøtte til konferanser og workshops, stipendmuligheter og globalt samarbeid om bakkestasjoner for studentsatellitter er blant tilbude