Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Overtro

Før i tiden var stort sett alt som dukket opp på himmelen forbundet med overtro. Selv sola ble av mange sett på som en gud.

Nordlyset vi kan se i Norge er vakkert og majestetisk. Det kan være så flott og magisk at det nesten kan være litt skremmende. Takket være flinke forskere vet vi i dag at nordlyset ikke er farlig, men før i tiden var det mange som var redde for det fargerike lyset som danser på nattehimmelen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>llustrasjon av nordlys over Nürnberg i Tyskland i 1591. Menneskene er tydelig oppskaket av dette synet. Foto: Vitensenteret</para></section>

llustrasjon av nordlys over Nürnberg i Tyskland i 1591. Menneskene er tydelig oppskaket av dette synet. Foto: Vitensenteret

Flere trodde at nordlyset var et overnaturlig uhyre som kunne komme ned på jorden og fange barn. Derfor var det vanlig at foreldrene skyndte seg å få barna sine inn i hus hver gang man så nordlys.

Noen trodde også, at ved å vifte med hvite håndklær, så kunne man gjøre nordlyset hissig, og dermed vise seg enda sterkere med enda flottere farger. Det virket som om man trodde nordlyset var en skapning med følelser og tanker som et menneske eller et dyr.

Stjernene

Opp igjennom historien har mennesket brukt fantasi til å lage stjernebilder på himmelen. Det har blitt gjort ved å trekke streker mellom de sterkeste stjernene. Det finnes hele 88 stjernebilder på himmelen som har hver sin historie.

De fleste historiene er eventyr eller sagn om både dyr, guder (greske, indianske og norrøne) og mennesker. Her er et eventyr laget om stjernebildet store bjørn og lille bjørn:

Sagnet om store og lille bjørn

Har du hørt om stjernebildet Karlsvogna? Vi vet ikke helt hvorfor vognen har fått navnet Karl, men vi tror det kommer fra den franske kongen Karl den store. Karlsvogna er egentlig en del av et større stjernebilde som heter Store bjørn. Flere kulturer har forbundet stjernebildet med noe som har lang hale.

"Grekerne fortalte sagnet om Callisto, en jente som var så pen at gudenes konge, Jupiter, ble forelsket i henne. Da kona hans oppdaget at Callisto hadde fått en sønn med Jupiter, forvandlet hun Callisto til en bjørn. Callisto ble gående alene rundt i skogen i årevis, mens sønnen Arcas vokste seg til en stor og sterk jeger.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Illustrasjon av stjernebildet Storebjørn. Tegningen viser stjernehimmelen «utenfra», altså speilvendt i forhold til de fleste kart over stjernehimmelen. Foto: Wikipedia.</para></section>

Illustrasjon av stjernebildet Storebjørn. Tegningen viser stjernehimmelen «utenfra», altså speilvendt i forhold til de fleste kart over stjernehimmelen. Foto: Wikipedia.

En dag Arcas var på jakt i skogen fikk han øye på en stor bjørn. Han visste ikke at det var moren han så, og skulle til å drepe henne. Da Jupiter oppdaget det, forvandlet han Arcas til en bjørn for å unngå at han drepte sin egen mor. Så plasserte Jupiter mor og sønn på himmelen.

Jupiter løftet de tunge bjørnene i de korte halestumpene, som strakk seg og ble lange. Slik fikk vi to langhalede bjørner på himmelen" (Utdrag fra Newth og Brekke).

Solen

Før i tiden trodde noen at solen var et levende vesen eller en gud. Solformørkelse er i mange kulturer forbundet med fare. I India for eksempel blir mange gravide kvinner rådet til å holde seg inne. Det er fordi mange astrologer mener at det kan skade fosteret. Det er ikke mange astronomer som mener det samme.

Månen

I gamle dager trodde man at når det var fullmåne så kunne en bli rammet av en sykdom som het månesyke.

Månesyke var en form for galskap. Det Latinske ordet for måne er luna og det engelske ordet for galskap er lunacy. Ordet lunacy kommer altså fra denne overtroen om månesyken.

Månen og spesielt fullmånen har vært sett på som mystisk i mange år og er det fortsatt. Før i tiden trodde mange mennesker at varulver ble forvandlet under fullmåne. 

Til og med i dag finnes det mange som tror at månen påvirker oss her nede på jorden på en magisk måte. Det blir sagt at det fødes flere barn under fullmåne enn ellers i året. Noen mener de føler seg tung til sinns og mer sliten når det er fullmåne. 

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Magnetfelt

  • Satellitt

  • Jordobservasjon

  • Satellittkommunikasjon

  • Satellittnavigasjon

  • Galileo

  • Copernicus

  • Bakkestasjoner