Meny
Hvor kom månen fra? Har den alltid gått i bane rundt jorden?
De fleste astronomene tror at månen egentlig har vært en del av jorden. De mener at jorden kolliderte med en stor stein for mange milliarder år siden.
Månen sett fra romstasjonen. Foto: ESA.
Denne steinen som har fått navnet ”Theia”, var så stor at den skapte en voldsom eksplosjon på jorden. Store mengder støv og stein ble kastet ut i rommet og dette ble dannet til en skive rundt jorden. Kanskje så denne skiven ut som ringene til Saturn? Etter hvert samlet steinene og støvet seg til en klump som vi i dag kaller for månen.
Månen ser ofte veldig forskjellig ut fra tid til annen her nede fra jorden. Du har vel sett at månen noen ganger er stor, gulaktig og rund, mens andre ganger så er den smal og buet og likner en avklippet negl? Noen ganger ser den ut som en halvsirkel. Man kan nesten tro at det ikke er samme ting vi ser på!
Hvorfor kan månen se så forskjellig ut? Det skyldes rett og slett at lyset på månen kommer fra solen. Sollyset treffer månen og sendes videre ned mot jorden. Fordi månen er rund (egentlig er den svakt eliptisk) og ikke flat, så er det bare halvparten som blir lyst opp av solen. Denne siden av månen har da det som vi kaller dag, mens den andre siden som er mørk har det vi kaller natt.
Fordi månen går rundt jorden, så er det slik at vi noen ganger ser hele dagsiden og andre ganger både natt- og dagsiden. Når vi bare ser dagsiden, så er det fullmåne. (Altså sirkelen er helt fylt av ”dagslyset”). Da er månen helt rund. Når man så vidt ser litt av dagsiden og nesten bare nattsiden, så er månen bare en smal, buet stripe. Dette kalles faktisk nymåne eller nemåne.
Når vi ser halvparten av både natt- og dagsiden så er det halvmåne. Halvparten er mørk og halvparten er opplyst. Det er 29 dager mellom hver fullmåne, nesten like lenge som en måned. Ordet måned kommer derfor fra ordet måne.
Det finnes kloder i verdensrommet som ikke kan kalles for planeter. De er rett og slett for små til å ”få lov” til å hete det. De er heller ikke måner, nettopp fordi de går i bane rundt sin sol, og ikke rundt en annen planet. De har nå fått navnet dvergplaneter. Pluto, som ligger i vårt solsystemet vårt, er et eksempel på en dvergplanet.
Tyngdekraften, den kraften som trekker ting mot bakken, er forklaringen på hvorfor for eksempel månen går i bane rundt jorden. Månens bane rundt jorden er som et uendelig fall. Månen faller rundt og rundt jorden i stedet for å falle ned på den. Det er fordi tyngdekraften er ikke sterk nok til å trekke den helt ned på jorden, men akkurat sterk nok til at den holder månen i bane. Hvis man har stor nok kraft, kan man kaste ting rundt jorden slik at de går i bane og ikke detter ned igjen på jorden. Samtidig må man ikke bruke for stor kraft- da vil det man kaster bare forsvinne ut i verdensrommet. Vi beregner nøyaktig kraft når vi skal sende opp satellitter, slik at de også kan gå i bane rundt jorden.
Koronaen er det ytterste laget i solens atmosfære. Den ser ut som en strålende blåhvit krans rundt solen.
Det er en mann som sier at han eier månen. Amerikaneren Dennis Hope mener at han kan selge tomter på månen, og tjene penger på dette gjennom selskapet sitt som heter ”Lunar Embassy”. Hvis man kjøper en slik tomt så får man et eierbevis og et kart over tomten. Men de fleste synes det er tullete. For ingen på jorden kan eie månen! Beviset du får er verdt like mye som om du skulle lage det selv, så man kan vel si at det hele er lureri.
Orion skal frakte romfarere til månen. ESA og europeisk industri er med.
Techstars har nytt akselerator-program som norske firmaer kan bli med på.
Europas rom-ministre ble enige til slutt, og ESAs plan er klar.
Det anbefaler Norsk Romsenter i et nytt beslutningsunderlag levert til Regjer...
Den europeiske romorganisasjonen ESA har nye nettsider for deg mellom 5 og 12...
Det europeiske GNSS-byrået GSA har nettopp lansert en evaluering av brukertil...
Spennende, lærerikt, kult og mye informasjon. Tre damer fra Norsk Romsenter h...