Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Sebastian fra Barnas restaurant og Line fra Newton på besøk hos Norsk Romsenter. Foto: NRS.
NRS

Sebastian lager Mars-mat

I mai 2014, var Sebastian Skauen fra "Barnas restaurant" (NRK) på besøk på Norsk romsenter for å lage ”mars-mat”. 

"Mars-mat" er matretter basert på ingredienser som en gang muligens kan gro og vokse på Mars. Sebastian var en dyktig og tålmodig kokk, og oppdraget gikk veldig bra. Line fra "Newton" var også tilstede for å se på hvordan Sebastian tilberedte maten, og ikke minst for å smake på den.

På grunn av naturlige begrensninger, måtte Sebastian klare seg uten mange råvarer som han vanligvis bruker når han lager mat. På en reise til Mars vil ikke astronautene kunne ta med seg dyr. De kan heller ikke frakte matvarer som er tunge eller blir fort råtne. Sukker kan brukes i små mengder, og salt er helt utelukket. Meieriprodukter, sukker, salt var bare noen av matvarene han ikke fikk bruke.

- Det var en utfordring, sier Sebastian.

- De ingrediensene jeg savnet mest da jeg skulle lage maten var meieriprodukter.

Meieriprodukter innebærer både melk, smør, rømme, ost og yoghurt.

Sebastian synes det er vanskelig å velge ut to matvarer fra planeten vår han måtte ha klart seg uten.

Han sier han er like glad i fisk, som i kjøtt. Samtidig trenger begge deler gode grønnsaker for å heve en rett.

- Gode råvarer er nr. 1 for å kunne lage en god rett, påpeker Sebastian.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Sebastian i full sving med å lage spirulina-gnocchi. Foto: NRS.</para></section>

Sebastian i full sving med å lage spirulina-gnocchi. Foto: NRS.

Sebastian forteller at han faktisk likte alle matrettene, men hvis han skulle velge ut den han synes var best, så ville han ha valgt Spirulina Gnocchi (puter av pasta, poteter og spirulina-alge). Likevel synes han at det var noe som ble litt tamt i smaken, fordi det ikke var så mye krydder.

- Det vanskeligste å lage var Spirulina-gnocchien, forteller Sebastian.

Likevel gikk det veldig fint og Spirulina-gnocchiene ble akkurat slik de skulle. Det er ikke vanskelig å se at Sebastian er glad i å lage mat. Og han forteller at når han blir stor så har han veldig lyst til å bli kokk og å drive sin egen restaurant.

- Mitt høyeste ønske er at folk skal komme tilbake etter at de har smakt maten min og ønske seg mer av den.

Helt til slutt spør vi om Sebastian kunne ha tenkt seg å reise til Mars hvis han hadde fått muligheten.

- Helt klart, det ville vært super spennende, men jeg måtte fått en garanti på at jeg kom meg hjem i live.

Her er oppskriften Sebastian fikk da han skulle lage Mars-maten:

Marsbrød

0.5 kg siktet hvetemel

0.5 kg sammalt hvetemel

50 gr gjær

7dl fingervarmt vann

1 finhakket tomat

(litt olje, hvis nødvendig)

Rør ut gjæren i vannet. Bland i mel og salt og elt godt. Evt. tilsett finhakkede tomater. Bak ut til formbrød. Sett formen rett inn i kald ovn. Sett ovnen på 200 grader. Stekes i 1 time. )

Grønn-tomatsyltetøy

1 kg Grønne tomater

6 dl Sukker

1 dl Vann

1/2 Sitron

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Marsbrød, tomatsyltetøy og spirulina-gnocchi. Foto: NRS.</para></section>

Marsbrød, tomatsyltetøy og spirulina-gnocchi. Foto: NRS.

Skrell sitronen med en grønnsak-skreller (pass på å ikke få med noe av det hvite skallet). Kok skallet i en dl vann, i 5 minutter. Hell av vannet og skyll skallet.

Rens ut innmaten i tomatene, kutt resten av tomatene i små biter (størrelsen du velger blir den størrelsen du ønsker i det ferdige syltetøyet).

Bland sitronskallet, tomat-innmaten, tomatbitene, sukkeret og mynte i en stor gryte. Kok opp og la det koke uten lokk til syltetøyet tykner (omtrent i 2 timer). 

Spirulina Gnocchi

2 ts Spirulina

500g poteter – nypoteter eller rødskinn

200g hvetemel

1 ss olje

Vask og kok potetene til de er helt møre (30-60 min avhengig av potetene). Hell av vannet, skrell potetene og mos dem i en kjele. Tilsett oljen og bland godt. Sett det til avkjøling.

Bak inn mel og spirulina til konsistensen er passelig. Deigen må ikke være for hard, men den må være fast nok til å bearbeide.

Rull lange pølser til ca 1-2 cm i diameter, og skjær biter på ca 2-4 cm lengde.
Senk bitene ned i fosskokende vann med litt salt. Etterhvert som de flyter til overflaten flytter du dem over i et dørslag så de får renne av seg.

Tomatsaus

4-6 tomater

½ løk

1 ts chilipulver

2 ss olivenolje

pepper

1 ts sukker

Surr løken og krydderet i gryten til løken får en gylden farge. Tilsett tomatene (og vann etter behov) og la det småkoke en god stund. Gjør blandingen glatt med en stavmikser. Tilsett litt sukker og kok sausen til den få en fin konsistens.

Visste du at...

At det koster ca 200.000 kr å frakte EN liter vann opp til den internasjonale romstasjonen.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik