Meny
Hvis du hadde fått sjansen, ville du ha reist til en annen planet? For eksempel Mars?
Det er faktisk en del mennesker som har en drøm om å reise til Mars. Det er også mange som synes det er spennende at andre planlegger å reise til Mars.
Noen mener det er galskap. Det mener de fordi Mars er så fryktelig langt unna, og fordi vi er ikke gode nok på å lage romskip som kan reise så langt og tilbake igjen til jorden. Det lengste et menneske har reist er til månen. Til mars er det over 50 millioner kilometer lengere enn til det er til månen.
Slik kan man frestile seg en bosetning på Mars kan se ut om over 100 år. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech.
Det er mange ting som kan skje på en ukjent og ugjestmild planet. Hvis noe går galt med romfarerne er de millioner av kilometer unna jorden. Da kan de ikke få hjelp fra oss på jorda. Det vil heller ikke være lett å dra tilbake til jorda i en fei. Bare tenk hvis de skulle gå tomme for mat. Eller hvis de ikke skulle ha mer strøm igjen. Da ville de fryse i hjel. Eller hvis noen av maskinene som lager oksygen og vann skulle bli ødelagt.
Mange forskere mener at det vil ta mange år å planlegge en slik reise til Mars. Det er kanskje ikke mulig før etter 2030. For det første er det masse teknologi som må lages, og det vil koste mye penger.
Vi vet i dag at det finnes is på Mars og at den har en tynn atmosfære. Da er det mulig å lage vann og luft. Det lureste er å sende fabrikker mange år i forveien slik at de kan lage masse luft og vann. Dette er nødvendig for å klare å overleve på Mars. Man må også være sikre på at man kan bo på Mars i en lengre periode uten å bli skadet av stråling fra solen. For å unngå å bli skadet av stråling fra solen kan det hende man må bygge hus under bakken. Alt dette tar lang tid å få til og det vil også koste mange penger.
Hvis man får til dette, vil fabrikkene og husene som er sendt i forveien stå klare og vente på de første astronautene. Etter hvert som det kommer nye romskip med folk, bygges det nye hus, drivhus og fabrikker. Slik planlegger man å lage en liten landsby.
Det finnes noen mennesker som ikke klarer å vente så mange år, og vil reise til Mars selv om de vet at de noensinne ikke vil kunne komme tilbake til jorden. Det finnes til og med en nordmann som planlegger å være med på dette prosjektet. Prosjektet heter Mars One og planlegger å sende mennesker til Mars i 2022, men det blir en enveis-billett.
Slik ser MarsOne-prosjektet for seg at boenhetene skal se ut. Illustrasjon: MarsOne.
For å få penger til prosjektet skal de lage reality-tv ut av det og meningen er at vi som seere skal kunne stemme på hvem som blir de første til å reise.
Under kan du se en video som MarsOne har laget for å presentere prosjektet sitt.
Men norske astronomer har ikke tro på prosjektet til Mars One. Eller er de bare feige? Her kan du finne ut hvordan det gikk da ungdomreporter Nora Heyerdahl prøvde å rekruttere dem til marsferd.
En satellitt er et objekt som går i bane rundt et annet objekt. Vi kaller ting vi har bygget og sendt opp i bane rundt jorda for satellitter. Det stemmer! Men det stemmer også at månen vår er en satellitt. Alt som kretser rundt jorda uansett hva de består av er faktisk satellitter. Jorda er til og med en satellitt. Det er fordi den går i bane rundt sola.
For å kunne skyte opp romfartøy og satellitter i verdensrommet trengs voldsomme krefter. Fartøyene og satellittene kan ikke skyte opp seg selv. Derfor brukes raketter til dette. En rakett bærer alt fra store romfartøy med mennesker i, til små satellitter som skal gå i bane rundt jorden.
NASA er den amerikanske romorganisasjonen. Bokstavene står for: National Aeronautics and Space Administration. NASA forsker mye på, og i rommet. De sender både romsonder, satellitter og mennesker ut i rommet.
ESA er den europeiske romorganisasjonen. Det er på en måte en romforsknings-klubb for de europeiske landene. Bokstavene står for European Space Agency. Mange land i Europa samarbeider med å utforske og jobbe med verdensrommet. Norge er medlem i ESA.
Norsk Romsenter (NRS) er en del av nærings- og fiskeridepartementet. Det er et senter i Oslo der mange jobber med verdensrommet. De jobber med norske prosjekter, men samarbeider også med andre land. NRS er medlem av ESA.
En kosmonaut er det samme som en astronaut. Kosmonaut er bare det russiske navnet. kosmonaut betyr ”en som reiser i verdensrommet”. På samme måte er det kinesiske ordet for romfarer er taikonau.
På femti- og sekstitallet konkurrerte USA og Russland- Sovjetunionen mot hverandre. Begge nasjonene ville bli de første til å erobre verdensrommet. Det ville vise hvor store, sterke de var, og hvor mye makt de hadde. De jobbet hardt for å klare å lage god nok teknologi til å være "konger" i verdensrommet. Russland tok første stikk da de sendte både den første tingen, det første dyret og det første mennesket i rommet. Men USA tok dem igjen når de sendte de første menn til månen.
Nyttelast er det som sitter øverst på en romrakett. Nyttelast er det som vi ønsker å sende opp til rommet. Lasten er til nyttig bruk! Det kan være satellitter som skal utføre forskjellige oppgaver, eller så kan det være en romkapsel med astronauter i. Astronautene skal som regel til en romstasjon.
En romsonde er et automatisk romskip som kan reise alene i mange år gjennom verdensrommet. Romsonder utforsker ved å ta bilder og målinger av planeter eller andre himmellegemer som er langt unna jorden.
Verdens første menneskeskapte satellitt. Sputnik var en metallkule som veide omtrent 80 kilo. Sovjetunionen sendte denne metallkulen opp i verdensrommet i 1957. Navnet Sputnik er russisk, og betyr både reisevenn og satellitt.
Badedrakt: Det finnes vann på Mars, men det er kun i form av is. Kanskje man heller burde ta med skøyter?
Snowboard: Det finnes ikke snø på mars
Mobiltelefon: Dekningen er heller skral. Ikke forvent wifi heller.
Høye heler og penklær: Med den store tunge romdrakten er det ikke noe grunn til å ha på seg penklær. Det er heller ikke lett å gå med høye heler på den ujevne overflaten til Mars.
Myggnetting: Det er ennå ikke funnet spor av liv på Mars og hvert fall ikke flyvende insekter.
Stearinlys: Det finnes ikke luft på Mars. Den har kun en tynn atmosfære. Lyset klarer ikke å brenne uten oksygen.
Temaet for årets Spaceport Norway er sikkerhet i rommet
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.