Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Mars. Foto: ESA.
ESA

Reise til Mars

Hvis du hadde fått sjansen, ville du ha reist til en annen planet? For eksempel Mars? 

Det er faktisk en del mennesker som har en drøm om å reise til Mars. Det er også mange som synes det er spennende at andre planlegger å reise til Mars.

Noen mener det er galskap. Det mener de fordi Mars er så fryktelig langt unna, og fordi vi er ikke gode nok på å lage romskip som kan reise så langt og tilbake igjen til jorden. Det lengste et menneske har reist er til månen. Til mars er det over 50 millioner kilometer lengere enn til det er til månen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik kan man frestile seg en bosetning på Mars kan se ut om over 100 år.  Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech.</para></section>

Slik kan man frestile seg en bosetning på Mars kan se ut om over 100 år.  Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech.

Det er mange ting som kan skje på en ukjent og ugjestmild planet. Hvis noe går galt med romfarerne er de millioner av kilometer unna jorden. Da kan de ikke få hjelp fra oss på jorda. Det vil heller ikke være lett å dra tilbake til jorda i en fei. Bare tenk hvis de skulle gå tomme for mat. Eller hvis de ikke skulle ha mer strøm igjen. Da ville de fryse i hjel. Eller hvis noen av maskinene som lager oksygen og vann skulle bli ødelagt. 

Kanskje i 2030

Mange forskere mener at det vil ta mange år å planlegge en slik reise til Mars. Det er kanskje ikke mulig før etter 2030. For det første er det masse teknologi som må lages, og det vil koste mye penger.

Vi vet i dag at det finnes is på Mars og at den har en tynn atmosfære. Da er det mulig å lage vann og luft. Det lureste er å sende fabrikker mange år i forveien slik at de kan lage masse luft og vann. Dette er nødvendig for å klare å overleve på Mars. Man må også være sikre på at man kan bo på Mars i en lengre periode uten å bli skadet av stråling fra solen. For å unngå å bli skadet av stråling fra solen kan det hende man må bygge hus under bakken. Alt dette tar lang tid å få til og det vil også koste mange penger.

Hvis man får til dette, vil fabrikkene og husene som er sendt i forveien stå klare og vente på de første astronautene. Etter hvert som det kommer nye romskip med folk, bygges det nye hus, drivhus og fabrikker. Slik planlegger man å lage en liten landsby.

Noen er utålmodige

Det finnes noen mennesker som ikke klarer å vente så mange år, og vil reise til Mars selv om de vet at de noensinne ikke vil kunne komme tilbake til jorden. Det finnes til og med en nordmann som planlegger å være med på dette prosjektet. Prosjektet heter Mars One og planlegger å sende mennesker til Mars i 2022, men det blir en enveis-billett.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik ser MarsOne-prosjektet for seg at boenhetene skal se ut. Illustrasjon: MarsOne.</para></section>

Slik ser MarsOne-prosjektet for seg at boenhetene skal se ut. Illustrasjon: MarsOne.

For å få penger til prosjektet skal de lage reality-tv ut av det og meningen er at vi som seere skal kunne stemme på hvem som blir de første til å reise.

Under kan du se en video som MarsOne har laget for å presentere prosjektet sitt.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/n4tgkyUBkbY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Men norske astronomer har ikke tro på prosjektet til Mars One. Eller er de bare feige? Her kan du finne ut hvordan det gikk da ungdomreporter Nora Heyerdahl prøvde å rekruttere dem til marsferd.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik

Ting du ikke trenger å pakke på reise til Mars:

Badedrakt: Det finnes vann på Mars, men det er kun i form av is. Kanskje man heller burde ta med skøyter?

Snowboard: Det finnes ikke snø på mars

Mobiltelefon: Dekningen er heller skral. Ikke forvent wifi heller.

Høye heler og penklær: Med den store tunge romdrakten er det ikke noe grunn til å ha på seg penklær. Det er heller ikke lett å gå med høye heler på den ujevne overflaten til Mars.

Myggnetting: Det er ennå ikke funnet spor av liv på Mars og hvert fall ikke flyvende insekter.

Stearinlys: Det finnes ikke luft på Mars. Den har kun en tynn atmosfære. Lyset klarer ikke å brenne uten oksygen.