Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Kanskje kan et drivhus på Mars se slik ut en gang. Illustrasjon: NASA.
NASA

Mat for marsboere

En gang i fremtiden vil astronauter reise til Mars. Der er det foreløpig mangel på restauranter.

Mars er veldig langt unna jorden og en slik reise vil ta lang tid. Bare reiseveien, frem og tilbake, vil ta to år.

Du kan tenke deg hvor mye mat og drikke de må pakke med seg for å kunne overleve. Bare tenk på alle posene og sekkene vi fyller opp når vi skal på fjelltur eller på hytta bare for en uke.

Derfor mener romforskerne at hvis en slik reise skulle være mulig, må astronautene kunne plante og gro sin egen mat når de har kommet frem. Nå forsker man på hvilken mat som egner seg å plante og som faktisk klarer å gro i drivhus så langt unna jorden. Ris, løk, soya, potet, salat, spinat, hvete og spirulina (blågrønt sjøgress) er noe forskerne mener kan klare seg på Mars eller andre planeter.

Disse matvarene er sunne og gir god næring. Både spinat og spirulina inneholder mange viktige vitaminer og mineraler.

Hva kan stå på menyen på Mars?

Den europeiske romorganisasjonen (ESA) ville finne ut av hva slags god og spennende mat man kunne lage av disse enkle ingrediensene? Det er jo også viktig for ”’Marsboere” å nyte god mat.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kokkeskolen til Ducasse i Frankrike. Foto: ESA.</para></section>

Kokkeskolen til Ducasse i Frankrike. Foto: ESA.

Derfor spurte ESA noen av de flinkeste kokkene i verden om hjelp. En mann som heter Alain Ducasse driver en kokkeskole i Frankrike. Der jobber de nettopp med å finne på gode matretter laget på all verdens mulige ingredienser.

Kokken Armand Arnal lagde 11 forskjellige retter som en gang i fremtiden kanskje kan lages og spises til middag på Mars.

En av disse rettene var ”spirulina gnocchis” med tomatsaus. Gnocchi er italienske potetpastaputer. ”Marsbrød” med grønt tomatsyltetøy var også et forslag. Noen av ingrediensene i for eksempel Mars-brødet, slik som olje eller smør er man nødt til ta med fra jorden, men man trenger ikke mye av det.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Marsbrød med grønt tomatsyltetøy. Foto: ESA.</para></section>

Marsbrød med grønt tomatsyltetøy. Foto: ESA.

En annen rett er ”Mille feuilles” laget av Potet og tomat. ”Mille feuilles” er et fransk ord og betyr tusen lag. Retten er altså tomat og potetskiver lagt oppå hverandre slik at det nesten ser ut som en høy kake. Denne maten høres kanskje litt rar ut, men det viste seg å være veldig godt og samtidig sunt. Dessuten er vi jo ganske kjent med de fleste smakene. 

Har du lyst til å prøve å lage noen av disse rettene? Her finner du oppskriftene.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik

Visste du at...

Norske, trønderske, planter har vært i verdensrommet – dyrket på romstasjonen. Disse blomsterpottene er muligens verdens dyreste blomsterpotter, de kostet nemlig en halv million kroner per stykk.