Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Buzz Aldrin, den andre mannen på månen. Foto: NASA.
NASA

Månelandingen

"That´s one small step for man, but one giant leap for mankind"... 

Har du noen gang hørt noen si denne setningen? Den er kanskje verdens mest kjente setning.  På norsk betyr det: ”et lite skritt for en mann, men et stort steg for menneskeheten” . Dette var det første astronauten Neil Armstrong sa da han tok sine første skritt på månen. Han var altså det første mennesket som var på månen.

I 1969 reiste tre menn mot månen

Amerikanerne hadde jobbet i syv år for å bygge et romfartøy som kunne bringe mennesker til månen og tilbake til jorda igjen. 20.juli 1969 landet Neil Armstrong og Buzz Aldrin med måne-landeren i et område på månen som kalles for stillhetens hav. Tredjemann, Michael Collins ventet på de to andre i den andre delen av Apollo 11.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>16. juli 1969 tar astronautene Armstrong, Aldrin og Colloins av fra Cape Canaveral i den digre Saturn V-raketten. Apollo 11s mål var å lande på månen for første gang. Foto: NASA.</para></section>

16. juli 1969 tar astronautene Armstrong, Aldrin og Colloins av fra Cape Canaveral i den digre Saturn V-raketten. Apollo 11s mål var å lande på månen for første gang. Foto: NASA.

Michael Collins er ikke så kjent som de to andre astronautene i Apollo 11 fordi han egentlig aldri vår på månen. Allikevel hadde han en like viktig oppgave. Han sirkulerte rundt månen og ventet på at Armstrong og Aldrin skulle koble seg på med måne-landeren som var den ene delen av Apollo 11. Slik måtte det gjøres for å kunne klare å reise tilbake til jorden og slik var Collins helt nødvendig for romferden.

Amerikanerne sendte flere til månen de neste årene. 12 stykker har vært på månen og alle var amerikanere. Astronautene gjorde mange spennende oppdagelser. De gikk eller kjørte rundt i månebilene. På disse turene tok de bilder, de tok prøver av sand og steiner, og satte opp instrumenter.

Har vi glemt månen?

Nå har det ikke vært noen på månen siden amerikanerne sluttet å sende mennesker dit i 1972. Dette var fordi turene både var dyre og farlige. Dessuten hadde ferdene gitt mye informasjon og derfor ville ikke USA bruke mer penger på å forske på månen, men heller forske på andre planeter og andre ting i verdensrommet. Månebilene som ble brukt på månen står faktisk der i dag - akkurat der astronautene forlot dem. De var for tunge til å bringes med hjem igjen. Fordi det ikke finnes vann eller luft der oppe, kommer de aldri til å bli rustne. Det betyr at de ser like nye i dag som de gjorde for over 40 år siden.

Nå er det forskere som tenker på mulighetene for mennesker å bo på månen og det forskes mye på hva som skal til for å overleve på en så lite gjestmild klode. 

Hør lydklippet om månelandingen:

 

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik

Rare greier

Visste du at fotsporene som astronautene lagde på månen kommer til å være der for alltid? (med mindre noen reiser opp og visker de ut). Det er fordi det ikke er noen vind som kan blåse de vekk.