Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
En russisk kosmonaut må tas hånd om etter at å ha kommet tilbake fra et opphold på den internasjonale romstasjonen. Foto: ESA.
ESA

Kroppen og verdensrommet

Lange opphold i verdensrommet kan gå hardt ut over kroppen, men trening hjelper.

Hvordan menneskekroppen er bygd opp og hvordan den ser ut er ikke tilfeldig. Kroppen vår er slik den er blant annet på grunn av tyngdekraften her på jorden. Hvorfor vi for eksempel har ben å gå på og at vi har muskler er for å kunne klare å stå oppreist og bevege oss. Derfor er det kanskje ikke rart at kroppen oppfører seg annerledes i vektløshet. Selv om den reagerer rart i verdensrommet, klarer den faktisk å tilpasse seg vektløshet ganske bra.

Det første vektløse mennesket

Da det første mennesket (Yuri Gagarin) skulle sendes ut i verdensrommet i 1961 var forskerne veldig redde for at det å være lenge i vektløshet kunne være farlig for kroppen. Det er kanskje ikke så rart. Ingen mennesker hadde jo noensinne vært i verdensrommet, slik at man hadde fått testet dette. Derfor bestemte de at Gagarins tur rundt jorden bare skulle vare i 108 minutter.

Yuri Gagarin overlevde romferden og det viste seg at man ikke ble alvorlig syk eller skadet av oppholde seg i vektløshet i kort tid. Han ble nok litt svimmel og kvalm, men ellers var han i helt fin form.

Vektløshet – ikke helt ufarlig

Allikevel blir det forsket mye på hvordan kroppen tåler vektløshet over lang tid. Det er nemlig slik at det kan være skadelig for kroppen å bo i verdensrommet i veldig lang tid. Det at blodet og andre kroppsvæsker flyter opp mot hodet kan være ubehagelig i form av hodepine og kvalme, men det går over.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Muskler og skjelett blir svakere etter lange opphold i rommet. Etter landing på jorda igjen, må astronautene ha hjelp. Foto: ESA.</para></section>

Muskler og skjelett blir svakere etter lange opphold i rommet. Etter landing på jorda igjen, må astronautene ha hjelp. Foto: ESA.

Noe annet som er mer ødeleggende for helsen at man får svake muskler og mindre benmasse i kroppen ved å bo i vektløshet i lengre tid. På jorden bruker vi muskler nesten hele tiden. Vi bruker muskler til å gå, stå, løfte ting, og til og med til å sitte. Når vi ligger i senga hviler vi musklene. I vektløshet er det nesten som om man ligger og hviler hele tiden. En svever i luften og trenger bare bittesmå krefter til å bevege seg.

Når man i lang tid ikke trener eller bruker musklene er det ikke bare musklene som blir dårlige. Beina i kroppen blir svakere og det kan være ganske dumt. Det gjør at det ikke skal så mye til å brekke kroppsdeler.

Astronauter må derfor bruke mye tid på å trene styrke og kondisjon på romstasjonen. Men det er ikke bare enkelt. Hvis man for eksempel ønsker å løfte vekter vil man ikke få mye effekt av å løfte på vanlig måte som på jorden. For i vektløshet vil jo den tyngste vekt på et treningssenter være mulig å løfte for et lite barn. Og hvis man vil løpe på tredemølle vil man fly av gårde hvis man ikke er spent fast.

Noen forskere har også funnet ut at man får dårligere syn og at hjertet blir svakere av å være i vektløs tilstand over en god stund. Dessuten blir immunforsvaret hos mennesker svakere.

Kroppen er jo laget for å være på jorden, så da er det ikke så rart at alt ikke fungerer helt tipp topp når man er i verdensrommet.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik

Astronauter og kyllingben

Det er vanlig at astronauter som har vært lenge i vektløs tilstand, utvikler noe som heter "chicken leg syndrome" (kyllingben på norsk). Tilstanden kalles "kyllingben" fordi beina blir veldig tynne. Dette skjer på grunn av at det meste av blodet i kroppen forskyver seg opp mot hodet, og fordi musklene blir svake på grunn av vektløsheten.