Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den amerikanske astronauten Sunita Williams på romvandring. Foto: NASA.
NASA

Hverdagen på romstasjonen

Har du noen gang lurt på hvordan hverdagen er for de som bor på romstasjonen? Den likner ikke særlig på din.

Etter omtrent åtte timers søvn er det ”morgen” for astronautene og på tide å stå opp. På grunn av de 16 soloppgangene og solnedgangene i løpet av et døgn er det ikke så lett å vite når det er morgen. Løsningen på det problemet er egentlig ganske enkel. De har bestemt seg for å følge den tidssonen de har i London, England. Astronautene blir vekket av en vekkeklokke slik som mange av oss nede på jorden.

Etter en rask kattevask med klut, spiser de frokost. Planlegging av hver dag er viktig. Under frokosten går derfor hele mannskapet igjennom hvilke oppgaver som skal utføres i løpet av dagen.

Jobb og matpauser

Oppgavene består som regel av husarbeid, reparering av ting hvis noe skulle gå i stykker, og utføring av eksperimenter. Noen ganger går astronautene ut av romstasjonen på såkalte "spacewalks," eller romvandringer om du vil.  Der reparerer de deler, eller bygger på romstasjonen. Det er nok av ting å gjøre på romstasjonen og astronautene jobber mange timer i døgnet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den norskættede amerikanske astronauten Karen Nyberg om bord på romstasjonen. Foto: NASA.</para></section>

Den norskættede amerikanske astronauten Karen Nyberg om bord på romstasjonen. Foto: NASA.

Faste måltider er frokost, lunsj og middag, akkurat som vi er vant med på jorden. I tillegg til dette er det snacks tilgjengelig hele tiden. Men astronautene må passe på at de ikke spiser for mye, fordi de bruker mye mindre muskelkrefter i vektløshet, enn på jorda.

Den svenske Astronauten Christer Fuglesang forteller om hvordan det er å arbeide på romstasjonen:

 

Trening 

Trening på romstasjonen er veldig viktig for at astronautene skal holde seg i form og ikke bli syke. På romstasjonen må man passe ekstra godt på å trene nok. Dette er på grunn av vektløsheten. Den gjør at de svever rundt uten noe særlig bruk av krefter blir musklene i hele kroppen skikkelig slappe og svake. Å ikke bruke musklene nok kan skade skjelettet også. Derfor må de bruke minst to timer hver dag på trening.

Fritid 

Livet på romstasjonen er ikke bare jobb eller trening. De har også noe fritid. Med dagens teknologi kan astronautene motta og sende email fra venner og familie på jorden og de kan også med verden gjennom videosamtaler. 

 

Etter de har utført dagens arbeid er det vanlig å bruke tid på å titte ut av vinduene og se ned på jorden. De kan se for eksempel vakre byer, nordlys, solnedganger og soloppganger. Mange astronauter sier at det er det de helst vil bruke tiden sin på fordi det er så ubeskrivelig vakkert. Se på TV og lese bøker kan de gjøre på Jorden. Likevel hører de noen ganger på musikk, leser bøker eller ser på dvd-filmer

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik

Visste du at...

Visste du at astronauter som er ute på romvandring må gå med bleie under romdrakten? Det er fordi av- og påkledning av romdrakten er så komplisert. Astronautene har derfor ikke tid til å gå inn på romstasjonen for å ta tissepauser, i løpet av arbeidsdagen.