Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Hunden Laika ble skutt opp med Sputnik 2 den 3. november 1957. Foto: A. Chernov and the Virtual Space Museum
A. Chernov and the Virtual Space Museum

Dyr som astronauter

Dyr har vært romfarere i lang tid. Faktisk var dyrene i verdensrommet før menneskene. 

Hunden Laika

Før det første mennesket ble sendt opp i rommet, sendte russerne opp en metallboks med en hund inni i 1957. Ved å sende opp hunden som het Laika, ville man finne ut om levende vesener ville overleve ved å være i verdensrommet (les mer om kroppen og verdensrommet her). Den gangen visste man lite om hvordan menneskekroppen oppførte seg i verdensrommet. Noen trodde for eksempel at det å være vektløs kunne være farlig.

Det viste seg at det gikk helt fint for hundekroppen å være i vektløshet og dette var gode nyheter for romfarten. Selv om Laika verken døde eller ble alvorlig syk av dette, var hennes skjebne ganske tragisk. Ingen visste hvordan de skulle få satellitten trygt ned på jorden igjen. Dermed var Laika fortapt i rommet. Hun gikk i bane i mange dager inntil satellitten hun reiste i gikk tom for oksygen, vann og mat.

Fordi satellitten gikk i bane med så stor fart, ble satellitten så brennende varm at hun døde av overoppheting. Etter hvert falt satellitten ned i jordas atmosfære og brente opp, men da var Laika allerede død. Mange har ment at måten Laika ble behandlet på ikke var helt greit.

Sjimpansen Ham

Amerikanerne ville også teste ut om det virkelig var ufarlig for mennesket å reise ut i verdensrommet. Derfor ønsket de å sende opp sjimpansen Ham. Fordi mange hadde reagert på det som skjedde med Laika ventet USA til man hadde lært å lande et romskip fra verdensrommet. Ham overlevde derfor ferden og levde i mange år etter hjemkomsten. Ham ble en superkjendis-sjimpanse og bodde i USA i så lenge som 17 år.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Ham var det andre dyret som reiste til verdensrommet. Foto: Wikipedia/NASA</para></section>

Ham var det andre dyret som reiste til verdensrommet. Foto: Wikipedia/NASA

Når man var sikre på at vektløshet ikke var skadelig for levende skapninger, begynte man å sende mennesker til rommet (les mer om mennesker i rommet, astronauter).  Men det betød ikke at dyr aldri fikk bli med til rommet lenger. Mennesker og dyr reiste sammen. Dyr var fortsatt gode å forske på.

Dyr er enkle og fine å forske på

Alt fra ormer til frosker har vært brukt som ”forsøkskaniner” i verdensrommet. Noen ganger er man interessert i å finne ut noe om mennesker. Men ofte er det ikke greit å forske direkte på oss selv. Et menneske tar ganske mye større plass, og trenger mer mat og drivstoff enn for eksempel en mus. Vi har også strengere lover på hvordan vi kan forske på mennesker, enn vi har på dyr. Derfor bruker vi dyr som likner på oss på flere måter, eller har samme funksjoner som oss. Andre ganger er man kanskje opptatt av å finne ut noe om dyrene i seg selv.

Hvorfor blir man kvalm av å være vektløs? Kan fisker svømme i vektløshet? Kan maurtuer lages på romstasjonen? Lager bier bedre honning i rommet mon tro? Dette er bare noen av spørsmålene forskere har lyst til å finne ut av ved å sende dyr i rommet. 

Frosker har blitt brukt til å forske på effektene av vektløshet på kroppen vår. De har også blitt brukt til å forstå hvorfor vi mennesker kaster opp når vi er kvalme. Altså brekningsrefleksen. Her er en liten video av en nokså forvirret frosk i vektløs tilstand: 

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/YmNtrGfRq2M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sjimpansen Ham

  • Navn: Ham
  • Født: 1956
  • Død: 19 Januar 1983
  • Fødested: Afrika
  • Mest kjent for: Amerikas første sjimpanse i verdensrommet
Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik