Meny
Dyr har vært romfarere i lang tid. Faktisk var dyrene i verdensrommet før menneskene.
Før det første mennesket ble sendt opp i rommet, sendte russerne opp en metallboks med en hund inni i 1957. Ved å sende opp hunden som het Laika, ville man finne ut om levende vesener ville overleve ved å være i verdensrommet (les mer om kroppen og verdensrommet her). Den gangen visste man lite om hvordan menneskekroppen oppførte seg i verdensrommet. Noen trodde for eksempel at det å være vektløs kunne være farlig.
Det viste seg at det gikk helt fint for hundekroppen å være i vektløshet og dette var gode nyheter for romfarten. Selv om Laika verken døde eller ble alvorlig syk av dette, var hennes skjebne ganske tragisk. Ingen visste hvordan de skulle få satellitten trygt ned på jorden igjen. Dermed var Laika fortapt i rommet. Hun gikk i bane i mange dager inntil satellitten hun reiste i gikk tom for oksygen, vann og mat.
Fordi satellitten gikk i bane med så stor fart, ble satellitten så brennende varm at hun døde av overoppheting. Etter hvert falt satellitten ned i jordas atmosfære og brente opp, men da var Laika allerede død. Mange har ment at måten Laika ble behandlet på ikke var helt greit.
Amerikanerne ville også teste ut om det virkelig var ufarlig for mennesket å reise ut i verdensrommet. Derfor ønsket de å sende opp sjimpansen Ham. Fordi mange hadde reagert på det som skjedde med Laika ventet USA til man hadde lært å lande et romskip fra verdensrommet. Ham overlevde derfor ferden og levde i mange år etter hjemkomsten. Ham ble en superkjendis-sjimpanse og bodde i USA i så lenge som 17 år.
Ham var det andre dyret som reiste til verdensrommet. Foto: Wikipedia/NASA
Når man var sikre på at vektløshet ikke var skadelig for levende skapninger, begynte man å sende mennesker til rommet (les mer om mennesker i rommet, astronauter). Men det betød ikke at dyr aldri fikk bli med til rommet lenger. Mennesker og dyr reiste sammen. Dyr var fortsatt gode å forske på.
Alt fra ormer til frosker har vært brukt som ”forsøkskaniner” i verdensrommet. Noen ganger er man interessert i å finne ut noe om mennesker. Men ofte er det ikke greit å forske direkte på oss selv. Et menneske tar ganske mye større plass, og trenger mer mat og drivstoff enn for eksempel en mus. Vi har også strengere lover på hvordan vi kan forske på mennesker, enn vi har på dyr. Derfor bruker vi dyr som likner på oss på flere måter, eller har samme funksjoner som oss. Andre ganger er man kanskje opptatt av å finne ut noe om dyrene i seg selv.
Hvorfor blir man kvalm av å være vektløs? Kan fisker svømme i vektløshet? Kan maurtuer lages på romstasjonen? Lager bier bedre honning i rommet mon tro? Dette er bare noen av spørsmålene forskere har lyst til å finne ut av ved å sende dyr i rommet.
Frosker har blitt brukt til å forske på effektene av vektløshet på kroppen vår. De har også blitt brukt til å forstå hvorfor vi mennesker kaster opp når vi er kvalme. Altså brekningsrefleksen. Her er en liten video av en nokså forvirret frosk i vektløs tilstand:
En satellitt er et objekt som går i bane rundt et annet objekt. Vi kaller ting vi har bygget og sendt opp i bane rundt jorda for satellitter. Det stemmer! Men det stemmer også at månen vår er en satellitt. Alt som kretser rundt jorda uansett hva de består av er faktisk satellitter. Jorda er til og med en satellitt. Det er fordi den går i bane rundt sola.
For å kunne skyte opp romfartøy og satellitter i verdensrommet trengs voldsomme krefter. Fartøyene og satellittene kan ikke skyte opp seg selv. Derfor brukes raketter til dette. En rakett bærer alt fra store romfartøy med mennesker i, til små satellitter som skal gå i bane rundt jorden.
NASA er den amerikanske romorganisasjonen. Bokstavene står for: National Aeronautics and Space Administration. NASA forsker mye på, og i rommet. De sender både romsonder, satellitter og mennesker ut i rommet.
ESA er den europeiske romorganisasjonen. Det er på en måte en romforsknings-klubb for de europeiske landene. Bokstavene står for European Space Agency. Mange land i Europa samarbeider med å utforske og jobbe med verdensrommet. Norge er medlem i ESA.
Norsk Romsenter (NRS) er en del av nærings- og fiskeridepartementet. Det er et senter i Oslo der mange jobber med verdensrommet. De jobber med norske prosjekter, men samarbeider også med andre land. NRS er medlem av ESA.
En kosmonaut er det samme som en astronaut. Kosmonaut er bare det russiske navnet. kosmonaut betyr ”en som reiser i verdensrommet”. På samme måte er det kinesiske ordet for romfarer er taikonau.
På femti- og sekstitallet konkurrerte USA og Russland- Sovjetunionen mot hverandre. Begge nasjonene ville bli de første til å erobre verdensrommet. Det ville vise hvor store, sterke de var, og hvor mye makt de hadde. De jobbet hardt for å klare å lage god nok teknologi til å være "konger" i verdensrommet. Russland tok første stikk da de sendte både den første tingen, det første dyret og det første mennesket i rommet. Men USA tok dem igjen når de sendte de første menn til månen.
Nyttelast er det som sitter øverst på en romrakett. Nyttelast er det som vi ønsker å sende opp til rommet. Lasten er til nyttig bruk! Det kan være satellitter som skal utføre forskjellige oppgaver, eller så kan det være en romkapsel med astronauter i. Astronautene skal som regel til en romstasjon.
En romsonde er et automatisk romskip som kan reise alene i mange år gjennom verdensrommet. Romsonder utforsker ved å ta bilder og målinger av planeter eller andre himmellegemer som er langt unna jorden.
Verdens første menneskeskapte satellitt. Sputnik var en metallkule som veide omtrent 80 kilo. Sovjetunionen sendte denne metallkulen opp i verdensrommet i 1957. Navnet Sputnik er russisk, og betyr både reisevenn og satellitt.
Det anbefaler en tverrfaglig rådgivende gruppe til den europeiske romorganisa...
NorSat-TD is a technology demonstrator for satellite control, tracking, navig...
Det er temaet for Blue Justice-konferansen i København 23.-24. mars.
Norske Solsys Mining undersøkjer korleis måneregolitt kan bli til næring for ...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.