Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Foto: NASA
NASA

Å bo i verdensrommet

Hvordan lever menneskene som ikke bor på jorda?

Astronautene bor på romstasjonen opptil seks måneder om gangen. Det er som regel seks personer som bor der samtidig, men det varier også. Det finnes altså seks mennesker som ikke bor på jorden til en hver tid.

Å bo i verdensrommet er ganske annerledes enn å bo på jorda. Det er ikke bare det at man er vektløs som gjør det rart. Det er mange andre ting vi tar for gitt her på jorden som mangler eller er annerledes på romstasjonen.

For hva gjør man hvis man er syk og er veldig langt unna sykehus? Hvordan vet man om det er natt eller dag når romstasjonen svever så raskt at rundt jorda slik at astronautene opplever 16 soloppganger og 16 solnedganger på ett døgn? Hvor skal man få mat og vann fra når man er ute i det store intet?

Hvordan sover man? 

Fordi man er vektløs når man bor på romstasjonen er det klart at det å sove ikke er det samme som på jorda. Astronautene ligger ikke og sover på samme måte som på jorda. Nettopp fordi det ikke er noe opp eller ned så er det heller ingen senger som står på ”gulvet”. Når Astronautene skal ”legge” seg til å sove, så kryper de inn i en slags sovepose som de fester til en av veggene på romstasjonen. De svever mens de sover.

På romstasjonen er det natt og dag annenhver time.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>På romstasjonen sover astronautene i soveposer. Foto: ESA.</para></section>

På romstasjonen sover astronautene i soveposer. Foto: ESA.

Fordi romstasjonen har 16 solnedganger og 16 soloppganger i løpet av et vanlig døgn på jorden, så er det jammen meg ikke lett å vite når det er natt og når man skal sove. Derfor

følger de som bor på romstasjonen en klokke som bestemmer når det er natt og når det er dag.

Hvordan vasker man seg? 

Vann er luksusvare på romstasjonen og kan derfor ikke sløses med. Det koster over 200 000 kroner å frakte en liter vann fra jorden. Derfor må de resirkulere alt vann som brukes, til og med tisset. Det høres kanskje ekkelt å vaske seg i eller drikke resirkulert tiss, men vannet er så nøye renset at det er veldig rent. Faktisk mye renere enn det vannet mange mennesker drikker hver dag på jorda.

Når en vet at vannet der oppe er så kostbart, er det ikke vanskelig å forstå at man kun kan bruke det som er helt nødvendig. Som for eksempel det vannet kroppen trenger å få i seg og det vannet som trengs for å innimellom vaske kroppen. Du dusjer kanskje hver dag eller flere ganger i uken? Som astronaut må man tåle å ikke være helt skinnende ren til enhver tid. I videoen under kan du se hvordan Karen Nyberg vasker håret.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/kOIj7AgonHM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Hvordan går man på do?

Vi vet nå at man resirkulerer urin på romstasjonen. Men hvordan samler man opp urinen og skiller det fra avføringen? Altså hvordan går man på do i verdensrommet?

Først må man binde seg fast til det spesialbygde romtoalettet slik at man ikke svever avgårde. Det er et lufttrykk nede i doskålen som gjør at avføringen og urinen suges ned. Man plasserer en spesialkopp rundt tissen som fører urinen ned i en egen beholder. Etter dette så er det et lite rør som sørger for at luften blir tatt ut av avføringen. Dette gjøres fordi at den skal bli mindre og ta minimalt med plass. Etter denne komprimeringen blir den frosset til is. Slik forsvinner all lukt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Toalettet på romstasjonen. Foto: NASA.</para></section>

Toalettet på romstasjonen. Foto: NASA.

Kan du huske hvordan det plutselig lukter vondt på vårdagene når snøen smelter. Det er fordi det ligger mye hundebæsj under snøen og isen som har vært frosset hele vinteren, men om våren begynner å tine. På samme måte fryser astronautene ned sin egen avføring for at det ikke skal stinke på romstasjonen.

Hvordan spiser man i rommet?

Maten på romstasjonen er spesiallaget fordi det er viktig å forhindre at den svever rundt. Den må også spesialbehandles slik at den ikke veier for mye og slik at holdbarheten er lang. Astronautene kan som regel velge hva de spiser, men det er veldig strengt hvor mange kalorier de kan få i seg. Porsjonene gjøres klar på jorden for hver astronaut og leveres til ISS før hun eller han ankommer.

Hva gjør man hvis man blir syk på romstasjonen?

Om bord på romfergene og den internasjonale romstasjonen finnes det førstehjelpsskrin, medisinskap og bøker med informasjon. Med dette utstyret og hjelp fra leger nede på jorden, så kan astronautene diagnostisere og behandle mange sykdommer. Hvis noen skulle bli akutt syke og det skulle oppstå en nødsituasjon, så finnes det en evakueringsplan. Hvis det skulle være virkelig ille så er det faktisk mulig å føre de tilbake til jorden på bare 90 minutter.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Satellitt

  • Bærerakett

  • NASA

  • ESA

  • Norsk Romsenter

  • Kosmonaut

  • Romkappløpet

  • Nyttelast

  • Romsonde

  • Sputnik

Rare greier

Visste du at de fleste astronautene som snorker når de sover på jorden, ikke snorker lenger når de bor på romstasjonen i verdensrommet? Det er fordi vektløsheten påvirker snorkingen.