Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Populærkulturen bruker ofte å portrettere utenomjordiske vesener som grønne. Ill.: NASA.
NASA

Små grønne menn

Mange tror at det finnes en eller annen form for liv der ute. Men det finnes ingen som har sett romvesener. Noen sier de har gjort det, men de har som regel ingen gode bevis. 

Hvordan ser de ut? Hvordan lever de? Dette er noe vi har fantasert om i årevis og vi vil aldri stoppe å fantasere inntil vi faktisk støter på noen av dem.

Du har kanskje hørt om små grønne menn fra Mars, gjerne med to antenner stikkende ut av hodet. Over hele verden har man sett for seg at romvesener ser slik ut. Men hvorfor i all verden har vi jordboere bestemt oss for dette?

Ideen om små grønne marsboere er faktisk ganske gammel. I veldig mange år har det vært laget fortellinger, bøker og filmer om romvesener. Noe som går igjen i disse historiene er nettopp beskrivelser av "små grønne menn."

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Tegning fra boken "Den grønne gutten fra Harrah."</para></section>

Tegning fra boken "Den grønne gutten fra Harrah."

Vi vet ikke helt sikkert hvilken som var den første, men det er funnet en gammel historie fra 1899. Boken heter "Den grønne gutten fra Harrah" og handler om et grønnhudet romvesen.

Noen mener at grunnen til at gutten fra Harrah ble beskrevet med fargen grønn har forklaring helt tilbake til middelalderen i England.

I middelalderen trodde menneskene på overnaturlige vesener. Blant annet vetter, alver, troll og lignende. De var mye mer overtroiske enn det vi er i dag. Det finnes flere fortellinger om to mystiske grønne barn som dukket opp i England på 1100 –tallet.

De hadde grønn hud, snakket et rart språk og hadde på seg rare klær. Noen mener at de var foreldreløse, fattige og syke fordi de ikke fikk nok mat og at det var derfor de så slik ut. Andre mente de var blitt forgiftet av en slem onkel. Men kanskje den mest spennende forklaringen var at de var fra en annen verden eller en annen planet.

På 1920 til 1950 tallet ble det laget mange tegneserier og science fiction-magasiner. Det var blant annet Buck Rogers og Flash Gordon som sloss mot grønne romvesener.

I senere tid har det vært laget flere ”alien-filmer” hvor romvesenene er mer grå enn grønne. Ofte er de skrukkete, uten hår og ganske ekle. Det finnes filmer og tegninger av romvesener i alle mulig farger.

Likevel ligner de på oss mennesker. De har øyne, nese, munn, hender, ben. Vi har nok tenkt på oss selv når vi har skapt disse romvesenene i hodet vårt. For hvorfor skal de ha to øyne? Kanskje de har ti? Og hvis de bor på en planet som er ganske annerledes enn vår, trenger de da for eksempel bein å gå på?

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Corot

  • Voyager

  • SETI

  • Organiske stoffer

  • Teleskop

  • Mikroorganismer