Meny
Er vi jordboere helt alene i vårt galaktiske nabolag? Vi har fortsatt masse å oppdage utenfor vår egen planet.
Vi er ganske sikre på at det ikke finnes liv på samme måte som vi har her på jorda på andre planeter i solsystemet vårt.
Vi trodde kanskje det kunne finnes noe små skapninger på Mars, men etter at flere roboter har kjørt rundt på planeten og lett etter liv, så mistet vi litt troen. Men det kan likevel hende at det har fantes en form for liv der en gang i tiden.
Jupiter er en stor gassball og har ingen fast overflate. Gassene Jupiter er laget av er veldig giftige og lukter fryktelig vondt. I tillegg kan det bli tusenvis av varmegrader og - 148 kuldegrader. Når du hører dette tenker du kanskje det samme som romforskere også har gjort: Det kan da ikke finnes liv på en så ugjestmild planet.
Saturns måne Enceladus had store hav under isoverflaten. Illustrasjon: NASA.
Saturn, Uranus og Neptun er også gassplaneter og det kan bli omtrent like varmt der som det kan bli på Jupiter.
Selv om Merkur har fast overflate slik som Jorden og Mars, så er det heller ikke noen særlig sjanse for å finne liv der. Riktignok har vi funnet bevis på at det kan finnes vann, i form av is, på polene. Vi vet derimot ikke hvor nytt dette vannet her, om det har blitt levert av andre himmellegemer. Sannsynligheten for liv er uansett meget liten.
Enceladus er Saturns sjette største måne, og er en verden som forskerne er svært nysgjerrige på. Enceladus er dekket av is, men har store sprekker i overflaten på den sørlige halvkule.
Disse sprekkene er trolig hjem for flere store og kraftige geysirer. De blåser vann langt ut i rommet. Forskerne tror at noe av dette vannet ender opp som is i Saturns ringer.
Vannet fra Enceladus inneholder flere ulike organiske stoffer. Kanskje skjuler Enceladus flytende vann under overflaten. Forskerne utelukker ikke at det kan finnes liv i form av mikroorganismer i dette vannet.
Mye is er det også på Jupiters måne Europa. Men under isen finnes det mer flytende vann enn det finnes på hele jorda. Siden isen fungerer som et skjold mot skadelig stråling fra sola, tror mange forskere at det kan finnes liv i havene under.
Corot er et europeisk romteleskop som leter etter andre planeter, og forsøker å finne ut om det kan finnes liv på disse. Teleskopet er ute i verdensrommet der det sender informasjon ned til oss på jorden.
Voyager 1 og Voyager 2 er to amerikanske romsonder som forsker på de ytre delene av solsystemet vårt, og til og med enda lenger forbi solsystemet vårt. De er nå på vei mot andre stjerner.
SETI er en forkortelse for ”Search for Extraterrestrial Intelligence”, som betyr leting etter utenomjordisk intelligens. SETI bruker gigantiske "høreapparater" til å lytte etter signaler fra andre planeter, for å kanskje kunne finne ut om det er liv i fjerne deler av galaksen vår.
Organiske stoffer er en fellesbetegnelse på de fleste stoffer som inneholder karbon. Alle levende organismer er bygd opp av organiske stoffer. Næringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner er organiske stoffer. Det er de stoffene som maten vår er bygget opp av. Men enkelte andre ikke-spiselige ting er også bygget opp av karbon, slik som maling, plast og bensin.
Et teleskop er et instrument, og et optisk hjelpemiddel som brukes til å observere objekter som er langt unna. De vanligste teleskoper observerer synlig lys, men noen varianter kan avbilde radiobølger, infrarødt, ultrafiolett eller enda kortere bølgelengder. For eksempel gammastråling. Disse bølgelengdene kan vi ikke observere med det blotte øyet. Teleskoper lages i mange forskjellige størrelser og typer. Alt fra små kikkerter, til store astronomiske teleskoper som kan se mot yttergrensene til det observerbare universet.
Navnet stammer fra to greske ord: tele betyr fjern, og skopein betyr å se eller å betrakte.
Mikrober, også kalt mikroorganismer, er mikroskopiske, encellede organismer. De er levende vesener som er så små at vi ikke kan se dem med øynene våre. Det trengs mikroskoper for å få øye på dem. Ordet mikrobe kommer av de greske ordene mikros og bios, det vil si «liten» og «liv». Bakterier og gjærsopp er eksempler på mikroorganismer. Bakterien E-coli er avbildet her.
Langt oppe i atmosfæren lever det mange millioner av levende skapninger – bakterier. De er så små at vi ikke kan se de med øynene våre. Det finnes mange forskjellige typer bakterier. Forskerne tror faktisk at noen typer av disse bakteriene bor der hele livet
Norsk Romsenter utreder et nasjonalt kunnskapssenter for jordobservasjon i Tr...
Kartverket er med på denne forskningen gjennom stasjonen i Ny-Ålesund.
InSAR Norge var først ute med kart over nedsynking i Norge. Nå utvides tjenes...
Norske Airmine har solgt denne tjenesten til flere kommuner.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.