Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Jupiters måne Europa. Foto: NASA.
NASA

Liv i solsystemet

Er vi jordboere helt alene i vårt galaktiske nabolag? Vi har fortsatt masse å oppdage utenfor vår egen planet.

Vi er ganske sikre på at det ikke finnes liv på samme måte som vi har her på jorda på andre planeter i solsystemet vårt.

Vi trodde kanskje det kunne finnes noe små skapninger på Mars, men etter at flere roboter har kjørt rundt på planeten og lett etter liv, så mistet vi litt troen. Men det kan likevel hende at det har fantes en form for liv der en gang i tiden.

Jupiter er en stor gassball og har ingen fast overflate. Gassene Jupiter er laget av er veldig giftige og lukter fryktelig vondt. I tillegg kan det bli tusenvis av varmegrader og - 148 kuldegrader. Når du hører dette tenker du kanskje det samme som romforskere også har gjort: Det kan da ikke finnes liv på en så ugjestmild planet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Saturns måne Enceladus had store hav under isoverflaten. Illustrasjon: NASA.</para></section>

Saturns måne Enceladus had store hav under isoverflaten. Illustrasjon: NASA.

Saturn, Uranus og Neptun er også gassplaneter og det kan bli omtrent like varmt der som det kan bli på Jupiter.

Selv om Merkur har fast overflate slik som Jorden og Mars, så er det heller ikke noen særlig sjanse for å finne liv der. Riktignok har vi funnet bevis på at det kan finnes vann, i form av is, på polene. Vi vet derimot ikke hvor nytt dette vannet her, om det har blitt levert av andre himmellegemer. Sannsynligheten for liv er uansett meget liten.

Enceladus er Saturns sjette største måne, og er en verden som forskerne er svært nysgjerrige på. Enceladus er dekket av is, men har store sprekker i overflaten på den sørlige halvkule.

Disse sprekkene er trolig hjem for flere store og kraftige geysirer. De blåser vann langt ut i rommet. Forskerne tror at noe av dette vannet ender opp som is i Saturns ringer.

Vannet fra Enceladus inneholder flere ulike organiske stoffer. Kanskje skjuler Enceladus flytende vann under overflaten. Forskerne utelukker ikke at det kan finnes liv i form av mikroorganismer i dette vannet.

Mye is er det også på Jupiters måne Europa. Men under isen finnes det mer flytende vann enn det finnes på hele jorda. Siden isen fungerer som et skjold mot skadelig stråling fra sola, tror mange forskere at det kan finnes liv i havene under.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Corot

  • Voyager

  • SETI

  • Organiske stoffer

  • Teleskop

  • Mikroorganismer

Visste du at...

Langt oppe i atmosfæren lever det mange millioner av levende skapninger – bakterier. De er så små at vi ikke kan se de med øynene våre. Det finnes mange forskjellige typer bakterier. Forskerne tror faktisk at noen typer av disse bakteriene bor der hele livet