Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Foto: NASA, ESA

Jakten på beboelige planeter

Det kan tenkes at vi menneskene en dag ønsker å flytte vekk fra jorda. Men da er det helt nødvendig at vi finner en planet som er beboelig. Er kan det virkelig være mulig å få til?

Det er flere mennesker som har tenkt på å flytte fra jorden og til andre planeter. I hvert fall for en liten stund. De fleste har funnet ut at Mars er den eneste av de åtte planetene i solsystemet som det er mulig å bosette seg på.

Det er likevel mye som skal klaffe og det er også mye som kan gå galt. Noen har et håp om at man en gang kan leve tilnærmet likt som på jorden. Men det vil i så fall ta veldig lang tid å skape en kunstig atmosfære og å få planter til å gro.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kanskje kan en koloni på månen se slik ut en gang. Illustrasjon: ESA. </para></section>

Kanskje kan en koloni på månen se slik ut en gang. Illustrasjon: ESA. 

Et enklere reisemål er månen vår. Det er det flere som har tenkt på, og noen har gode ideer om hvordan vi kan lage kolonier der. Noen vil til og med starte med gruvedrift. Kanskje det finnes stoffer der som er verdifulle for oss.

Når forskerne leter etter beboelige planeter utenfor solsystemet vårt, ser de på forskjellige kriterier. De stiller blant annet spørsmålene:

Er planeten på omtrent samme størrelse som jorda?

Går den i bane rundt sin sol, med omtrent samme avstand som jorda?

Har planeten en atmosfære eller mulighet til å få det?

Basert på oppdagelsen av litt større planeter, har astronomene nylig beregnet at over en femdel av de stjernene som ligner vår sol, har beboelige, jordlignende planeter.

Selv om vi finner en nokså gjestmild og beboelig planet utenfor solsystemet vårt, er det liten sannsynlighet at vi flytter dit noen gang. Det er rett og slett for langt unna. Vi får heller belage oss på å reise til Mars. Den er ligger ”bare” 50 millioner kilometer fra jorda.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Corot

  • Voyager

  • SETI

  • Organiske stoffer

  • Teleskop

  • Mikroorganismer