Meny
Dette er et av de virkelig store spørsmålene menneskeheten har stilt seg, i hundrevis, kanskje tusenvis av år.
Spørsmålet inkluderer egentlig mange flere spørsmål. Når vi tenker på om det finnes liv på andre planeter, i andre solsystemer og galakser, kan liv være så mangt. Planteliv, bakterier og mikrober, intelligent liv. Kanskje liv som ikke ligner på noe vi kjenner til.
Ingen kan i dag vite noe sikkert, men veldig mange astronomer er optimistiske om at annet liv i verdensrommet finnes og vil bli oppdaget.
Romfartøyene Voyager 1 og 2 befinner seg nå utenfor vårt solsystem, på vei videre ut i verdensrommet. Ombord har de med platen på bildet. Platen inneholder bilder og lyder som skal representere jordas liv og kulturer om fartøyene blir plukket opp av fremmede siviliasjoner. Foto: NASA.
Universet legger til rette for liv. Viktige elementer som karbon, nitrogen, oksygen, sulfat og fosfor skapes stadig i stjerner og slynges ut i rommet. Deretter blir elementene en del av nye generasjoner stjerner og planeter.
Noen forskningsmodeller foreslår at en nødvendig biokjemi kan ha oppstått innen en milliard år etter big bang. Det betyr at en slags evolusjon kan ha foregått tre ganger lenger enn tiden jorda har eksistert. Jo eldre universet blir, jo mer karbon blir laget, noe som er positivt for liv.
Det er også verdt å tenke på at enkle celler ble formet i løpet av de ti første prosentene av jordas eksistens. Det finnes mikrober i alle tenkelige økologiske nisjer, mange av dem helt ekstreme med hensyn til temperatur, tørrhet, pH og trykk. Det er ikke sikkert at liv egentlig trenger å ha en stjerne i nærheten. Eller en planet å bo på.
I de siste årene har nye teleskoper fått øye på over 1000 planeter i andre solsystemer, såkalte eksoplaneter. Kepler-satellitten har funnet mange som befinner seg i beboelige soner rundt sin egen stjerne. Det er beregnet at det finnes rundt 100 millioner beboelige verdener i galaksen vår, og ti ganger flere beboelige himmellegemer med mulighet for liv, for eksempel måner rundt gassplaneter.
Det er sannsynlig at det finnes 100 milliarder galakser i det universet vi kan observere, og det ville være rart om alt dette er helt sterilt. Når det er sagt, må vi akseptere at biologi kan være meget sjeldent.
Det vil også være veldig vanskelig å bevise at det finnes liv der ute. Roboter utforsker Mars, men det vil ta noen år å lande mennesker der, og veldig mange år å sende folk lenger ut i rommet. Det er håp om at forskerne skal utvikle nye instrumenter som kan oppdage oksygen i atmosfæren til eksoplaneter. Dette vil være et mulig tegn på liv siden det var mikrober som først begynte å produsere oksygen på jorda.
Det er mulig vi etter hvert med rimelig sikkerhet kan anta at det finnes liv andre steder i verdensrommet, men det betyr ikke at vi kan møte disse skapningene, eller at vi kan kommunisere med dem. De kan være for langt unna, eller de kan rett og slett være for forskjellig fra oss til at vi kan forstå hverandre. Og om vi finner liv, er det heller ikke sikkert vi finner intelligent liv.
Corot er et europeisk romteleskop som leter etter andre planeter, og forsøker å finne ut om det kan finnes liv på disse. Teleskopet er ute i verdensrommet der det sender informasjon ned til oss på jorden.
Voyager 1 og Voyager 2 er to amerikanske romsonder som forsker på de ytre delene av solsystemet vårt, og til og med enda lenger forbi solsystemet vårt. De er nå på vei mot andre stjerner.
SETI er en forkortelse for ”Search for Extraterrestrial Intelligence”, som betyr leting etter utenomjordisk intelligens. SETI bruker gigantiske "høreapparater" til å lytte etter signaler fra andre planeter, for å kanskje kunne finne ut om det er liv i fjerne deler av galaksen vår.
Organiske stoffer er en fellesbetegnelse på de fleste stoffer som inneholder karbon. Alle levende organismer er bygd opp av organiske stoffer. Næringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner er organiske stoffer. Det er de stoffene som maten vår er bygget opp av. Men enkelte andre ikke-spiselige ting er også bygget opp av karbon, slik som maling, plast og bensin.
Et teleskop er et instrument, og et optisk hjelpemiddel som brukes til å observere objekter som er langt unna. De vanligste teleskoper observerer synlig lys, men noen varianter kan avbilde radiobølger, infrarødt, ultrafiolett eller enda kortere bølgelengder. For eksempel gammastråling. Disse bølgelengdene kan vi ikke observere med det blotte øyet. Teleskoper lages i mange forskjellige størrelser og typer. Alt fra små kikkerter, til store astronomiske teleskoper som kan se mot yttergrensene til det observerbare universet.
Navnet stammer fra to greske ord: tele betyr fjern, og skopein betyr å se eller å betrakte.
Mikrober, også kalt mikroorganismer, er mikroskopiske, encellede organismer. De er levende vesener som er så små at vi ikke kan se dem med øynene våre. Det trengs mikroskoper for å få øye på dem. Ordet mikrobe kommer av de greske ordene mikros og bios, det vil si «liten» og «liv». Bakterier og gjærsopp er eksempler på mikroorganismer. Bakterien E-coli er avbildet her.
Norsk Romsenter utreder et nasjonalt kunnskapssenter for jordobservasjon i Tr...
Kartverket er med på denne forskningen gjennom stasjonen i Ny-Ålesund.
InSAR Norge var først ute med kart over nedsynking i Norge. Nå utvides tjenes...
Norske Airmine har solgt denne tjenesten til flere kommuner.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.