Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
En av SETIs lytteposter. Foto: SETI.
SETI

Er vi alene?

Dette er et av de virkelig store spørsmålene menneskeheten har stilt seg, i hundrevis, kanskje tusenvis av år.

Spørsmålet inkluderer egentlig mange flere spørsmål. Når vi tenker på om det finnes liv på andre planeter, i andre solsystemer og galakser, kan liv være så mangt. Planteliv, bakterier og mikrober, intelligent liv. Kanskje liv som ikke ligner på noe vi kjenner til.

Ingen kan i dag vite noe sikkert, men veldig mange astronomer er optimistiske om at annet liv i verdensrommet finnes og vil bli oppdaget.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Romfartøyene Voyager 1 og 2 befinner seg nå utenfor vårt solsystem, på vei videre ut i verdensrommet. Ombord har de med platen på bildet. Platen inneholder bilder og lyder som skal representere jordas liv og kulturer om fartøyene blir plukket opp av fremmede siviliasjoner. Foto: NASA. </para></section>

Romfartøyene Voyager 1 og 2 befinner seg nå utenfor vårt solsystem, på vei videre ut i verdensrommet. Ombord har de med platen på bildet. Platen inneholder bilder og lyder som skal representere jordas liv og kulturer om fartøyene blir plukket opp av fremmede siviliasjoner. Foto: NASA. 

Universet legger til rette for liv. Viktige elementer som karbon, nitrogen, oksygen, sulfat og fosfor skapes stadig i stjerner og slynges ut i rommet. Deretter blir elementene en del av nye generasjoner stjerner og planeter.

Noen forskningsmodeller foreslår at en nødvendig biokjemi kan ha oppstått innen en milliard år etter big bang. Det betyr at en slags evolusjon kan ha foregått tre ganger lenger enn tiden jorda har eksistert. Jo eldre universet blir, jo mer karbon blir laget, noe som er positivt for liv.

Ekstremt liv

Det er også verdt å tenke på at enkle celler ble formet i løpet av de ti første prosentene av jordas eksistens. Det finnes mikrober i alle tenkelige økologiske nisjer, mange av dem helt ekstreme med hensyn til temperatur, tørrhet, pH og trykk. Det er ikke sikkert at liv egentlig trenger å ha en stjerne i nærheten. Eller en planet å bo på.

I de siste årene har nye teleskoper fått øye på over 1000 planeter i andre solsystemer, såkalte eksoplaneter. Kepler-satellitten har funnet mange som befinner seg i beboelige soner rundt sin egen stjerne. Det er beregnet at det finnes rundt 100 millioner beboelige verdener i galaksen vår, og ti ganger flere beboelige himmellegemer med mulighet for liv, for eksempel måner rundt gassplaneter.

Det er sannsynlig at det finnes 100 milliarder galakser i det universet vi kan observere, og det ville være rart om alt dette er helt sterilt. Når det er sagt, må vi akseptere at biologi kan være meget sjeldent.

Bevis?

Det vil også være veldig vanskelig å bevise at det finnes liv der ute. Roboter utforsker Mars, men det vil ta noen år å lande mennesker der, og veldig mange år å sende folk lenger ut i rommet. Det er håp om at forskerne skal utvikle nye instrumenter som kan oppdage oksygen i atmosfæren til eksoplaneter. Dette vil være et mulig tegn på liv siden det var mikrober som først begynte å produsere oksygen på jorda.

Det er mulig vi etter hvert med rimelig sikkerhet kan anta at det finnes liv andre steder i verdensrommet, men det betyr ikke at vi kan møte disse skapningene, eller at vi kan kommunisere med dem. De kan være for langt unna, eller de kan rett og slett være for forskjellig fra oss til at vi kan forstå hverandre. Og om vi finner liv, er det heller ikke sikkert vi finner intelligent liv.

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Corot

  • Voyager

  • SETI

  • Organiske stoffer

  • Teleskop

  • Mikroorganismer