Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Gaia kartlegger stjernene og ser etter solsystemer i Melkeveien. Illustrasjon: ESA
ESA

Melkeveien – vårt hjem

Det er i Melkeveien vi mennesker, dyr og planter bor.  Sola vår, som jorda kretser rundt er en bitteliten stjerne i melkeveien. 

Melkeveien er en galakse i universet. Fordi solsystemet vårt ligger inne i melkeveien, vet vi ikke helt sikkert hvordan den ser ut på avstand. Selv om vi ikke kan se melkeveien med øynene våre, så har astronomer klart å finne ut omtrent hvordan den ser ut utenfra.

De har funnet ut at galaksen vår ser ut som en flott spiral med en kjerne som ligner på to tallerkener hvilende mot hverandre. Derfor kaller vi melkeveien for en stavspiralgalakse. Solsystemet vårt ligger i en av spiralarmene som krummer seg ut fra kjernen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Mosaikk av Melkeveien tatt ved Southern European Observatory i Chile. Foto: Bruno Gilli/ESO.</para></section>

Mosaikk av Melkeveien tatt ved Southern European Observatory i Chile. Foto: Bruno Gilli/ESO.

I tillegg til sola vår, finnes det over 200 milliarder stjerner i melkeveien. Det betyr at det også finnes mange andre solsystemer omkring i galaksen.

Astronomene er ganske sikre på at det ligger et sort hull i midten av melkeveien. Dette tror de fordi det sendes ut en meget sterk stråling fra et veldig lite område. Hullet veier like mye som tre millioner soler og har en enorm kraft.

Fordi galaksen vår ser ut som en slags spiral kalles den altså for en spiralgalakse, men hvorfor kalles galaksen vår også for Melkeveien? Navnet er svært gammelt. Det kommer fra det greske ordet ”Galaxias kyklos” som betyr ”Sirkelen av melk”. Det er nok fordi Melkeveien ser litt ut som en stor sirkel av melk.

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Lysår

  • Masse

  • Supernova

  • Tyngdekraft

  • Eksoplanet

  • Komet

  • Astronomi

  • Himmellegemer

Tunga rett i munn

Hvis du vil telle alle stjernene i vår galakse, og klarer å telle ca ett tall i sekundet, så vil det ta deg omtrent 3000 år å telle ferdig. Tenk deg hvis du skulle komme ut av tellingen!