Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Spiralgalaksen M101 sett av Hubble. Foto: NASA/ESA
NASA/ESA

Galakser

En galakse er en samling av stjerner. Galakser inneholder både stjerner, stjernerester og instellar materiale

Instellar materiale er betegnelsen på støvet og gassene som svever inne i galaksene.  Alt dette er samlet i stjernesystemer, stjernehoper og instellare skyer.  

Det finnes flere typer galakser.

Galakser finnes i mange forskjellige størrelser og former. Enkelte er skive- eller tallerkenformede slik som melkeveien, noen er sirkelrunde og andre er avlange. Noen er til og med revet i filler fordi de har krasjet med andre galakser.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Sombrerogalaksen M104 sett av Hubble. Foto: NASA/ESA</para></section>

Sombrerogalaksen M104 sett av Hubble. Foto: NASA/ESA

Selv om vi synes Melkeveien er vanvittig stor er den på langt nær den eneste eller største galaksen i universet. Det finnes milliarder av andre galakser. Det er vanskelig å forestille seg hvor mange galakser det finnes og hvor store de er. De galaksene som ligger lengst borte, men som vi allikevel kan se, ligger mer enn 10 milliarder lysår unna. Det betyr at det ligger enda flere galakser lenger ut i universet enn 10 milliarder lysår. De kan vi ikke få øye på.

Vi vet at 10 milliarder er veldig mye, men hvor mye er egentlig 10 milliarder lysår?

Ett lysår er den avstanden lyset reiser på ett år. Fordi dette tallet er så stort, og umulig for mennesket å forestille seg, har astronomene valgt å bruke lysår som måleenhet. Nærmeste stjerne er ca. 4,2 lysår borte. Det vil si at lyset bruker over 4 år dit, med en hastighet på ca. 300 000 km i sekundet. En bil ville bruke over 40 millioner år.

 

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Lysår

  • Masse

  • Supernova

  • Tyngdekraft

  • Eksoplanet

  • Komet

  • Astronomi

  • Himmellegemer

Lysår

Lysår er en betegnelse på avstand og beskriver hvor langt lys beveger seg i løpet av ett år. Et lysår tilsvarer 9,460,730,472,580.8 kilometer, altså litt under 10 billioner (10 000 milliarder) kilometer, ifølge enkeltforklart.no.