Meny
…at Norge er ett av 27 medlemsland i den europeiske romorganisasjonen ESA og at nesten alle pengene vi innbetaler i diverse programmer og avgifter, får vi tilbake i form av industrikontrakter?
… at verdien av ESA-deltakelsen langt overstiger verdien av industrikontrakter og kompetanse? For hver krone Norge investerer i rommet, får norsk industri nesten fem kroner tilbake i ekstraomsetning.
…at ESAs aktiviteter koster hver innbygger i medlemslandene bare 10 euro i året?
…at norsk romindustri har rundt åtte millilarder kroner i omsetning?
…at unge nordmenn kan få jobb som trainee i den europeiske romorganisasjonen ESA? Og at det er plass til flere?
…at over halvparten av alle variabler som måles i klimaforskningen, er avhengig av rombaserte systemer?
…at EUs store klima- og jordobservasjonsprogram Copernicus er utviklet i samarbeid med ESA? Det samme gjelder EUs satellittnavigasjonssystem Galileo.
… at verdens største nedlesingsstasjon for satellitter i polar bane ligger på Svalbard? SvalSat drives av Kongsberg Satellite Services (KSAT). ESA har vært en svært viktig faktor for at KSAT har klart å skaffe seg posisjonen selskapet har i markedet i dag.
…at georadaren Rimfax som sitter på NASAs neste Mars-rover er utviklet av Forsvarets forskningsinstitutt i samarbeid med norsk industri? Teknologien de har utviklet skal også brukes på ESAs Mars-rover i form av georadaren Wisdom.
Testing av antennen til den norske bakkeradaren RIMFAX på Svalbard. RIMFAX skal sitte på NASAs nye rover Mars2020. Foto: NASA/FFI
…at Norge har egne satellitter? Telenor har store telekommunikasjonssatellitter og staten har små skipsovervåkingssatellitter. I tillegg finnes det norsk teknologi ombord hundrevis at fartøyer og satellitter som andre land eier eller vi eier i felleskap med ESA.
NorSat-1 in orbit. Illustration: Snøball
…at Norge bygger egne bæreraketter? Med finansiell hjelp fra ESA, har Raufoss-bedriften Nammo utviklet en unik hybridrakett som skal brukes til å skyte opp småsatellitter. Raketten bruker en kombinasjon av fast og flytende brensel og er mye mer miljøvennlig enn andre rakettyper.
Nammos rakett Nucleus. Illustrasjon: Nammo.
Juice har norsk teknologi ombord og sendes nå til oppskyting.
EU skal utvikle en teknologidemonstrasjon for humanitært arbeid sammen med hj...
Hva er følgemidler og hvem kan søke Norsk Romsenter om disse?
Instrumentet fra Universitetet i Oslo og Eidel kan gi bedre varsel for romvær.