Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
I det virtuelle romskipet Aurora på Andøya kan barn og unge dra opp i verdensrommet for å få vite mer om nordlyset. Foto: Romskipet Aurora/ARR
Romskipet Aurora/ARR

Utforsk nordlyset med Romskipet Aurora

I Romskipet Aurora kan du dra på en virtuell ferd ut i rommet for å forske på nordlyset. Romskipet Aurora ble åpnet på Andøya av Erna Solberg.

I Romskipet Aurora reiser du sammen med andre besøkende opp i rommet og inn i nordlyset mens dere utfører forskningsoppgaver til ferden.

Underveis vil det også oppstå utfordringer "ombord" som dere må løse sammen. 

Dere kan også skyte opp en virtuell forskningsrakett for blant annet for å finne mer ut om hva nordlyset er og hvordan det oppstår.

Turene med romskipet Aurora og den virtuelle rakettoppskytingen skjer i et nytt lærings- og besøkssenter ved Andøya Rakettskytefelt på Andøya.

Grunnstein av Kongen, åpnet av statsministeren

Grunnsteinen til Romskipet Aurora ble lagt ned av Kong Harald under feiringen av Norges 50 år som romnasjon i 2012.

Nå er det nye lærings- og besøkssenteret ferdig og ble åpnet av ingen ringere enn statsminister Erna Solberg tirsdag 29. april 2014.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Statsminister Erna Solberg under åpningen av Romskipet Aurora på Andøya tirsdag 29. april 2014. Foto: T. Abrahamsen</para></section>

Statsminister Erna Solberg under åpningen av Romskipet Aurora på Andøya tirsdag 29. april 2014. Foto: T. Abrahamsen

Til stede ved åpningen var mer enn 100 inviterte gjester, inkludert fra den europeiske romorganisasjonen ESA og Norsk Romsenter, samt media.

- I møte med fremtidens muligheter og utfordringer kommer vi til å trenge flere flinke realister, teknologer og utviklere, sa Erna Solberg. Hun mente at Romskipet Aurora vil spille en viktig rolle i å tiltrekke unge til disse feltene.

- Utallige barn og unge – men helt sikkert også mange voksne – vil få lære om verdensrommet og om romvirksomhetens betydning for samfunn og næringsliv i Romskipet Aurora, sa statsministeren. Hun påpekte også at norsk romvirksomhet er en voksende næring, med en årlig verdiskaping på 6,3 milliarder kroner, og som kan opphav til viktig teknologi for andre formål.

- Det virtuelle romskipet skal gi et tilbud til studenter, elever, lærere og andre som er interesserte i romvirksomhet, teknologi, og nordlys og arktisk lys, her kan alle foreta en reise ut i verdensrommet og møte nordlyset, sier Arne Hjalmar Hansen, daglig leder i Nasjonalt senter for Romrelatert Opplæring til NRK Nordland.

Har også filmer og utstillinger

Lærings- og besøkssenteret viser også film om nordlyset og hvordan raketter fra Andøya blir brukt for å forske på dette. Filmen er laget av solforskeren Pål Brekke i samarbeid med Andøya Rakettskytefelt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Inne i det virtuelle romskipet Aurora på Andøya reiser du selv opp i rommet og nordlyset. Foto: Romskipet Aurora/ARR</para></section>

Inne i det virtuelle romskipet Aurora på Andøya reiser du selv opp i rommet og nordlyset. Foto: Romskipet Aurora/ARR

I Romskipet Aurora er det også flere utstillinger. En av dem er Norge i verdensrommet, som viser Norges romfartshistorie fra starten i 1962 da den første forskningsraketten ble skutt opp på Andøya.

Der er også en nordlysutstilling som forteller om nordlyset, både som kultur, historie og vitenskap, ved hjelp av tekst, bilder og illustrasjoner.

I løpet av juni åpner også Norsk Romsenter en utstilling i Romskipet Aurora om Norges aktiviteter i rommet.

Konferanser og møter

Romskipet Aurora åpner for publikum 15. mai og vil ta i mot skoleklasser og andre besøkende hele året gjennom.

I tillegg til det virtuelle romskipet, rakettoppskytingen og utstillingene, har lærings- og besøkssenteret flere fullt utstyrte møterom som kan leies for konferanser og forelesninger per time eller per dag.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>I lærings- og besøkssenteret Romskipet Aurora på Andøya får du en romopplevelse det ikke finnes maken til i Norge. Foto: Romskipet Aurora/ARR</para></section>

I lærings- og besøkssenteret Romskipet Aurora på Andøya får du en romopplevelse det ikke finnes maken til i Norge. Foto: Romskipet Aurora/ARR

Det er også mulig å reservere Romskipet Aurora for private sammenkomster.

Du finner mer informasjon om Romskipet Auroras åpningstider, priser, og adresse for å bestille billetter, her.