Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den europeiske romorganisasjonen ESAs nettside om månen forklarer hvorfor og hvordan månen har blitt utforsket til nå og hvorfor vi bør dra tilbake. Foto: ESA
ESA

Utforsk månen på nettet

Kanskje blir neste steg etter romstasjonen en base på månen. På en ny nettside om månen kan du selv lære hvorfor.

Det er 47 år siden mennesker landet på månen for aller første gang. Siden da har tolv mennesker vært der for å forske og ta prøver med tilbake til jorda.

Nå har de store romorganisasjonene igjen månen i siktet. Denne gang er planen å opprette en base og la astronauter bo og jobbe der mye lenger enn de få dagene som Apollo-oppdragene varte.

På denne nye nettsiden til den europeiske romorganisasjonen ESA kan du lære mer om hvordan Apollo-astronautene kom seg til månen, hva de gjorde der, hva forskerne lærte av det, og hvorfor det nå er på tide å dra tilbake.

Viktig kunnskap før bemannet romferd til Mars

Å reise tilbake til månen med dagens kunnskap og teknologi vil lære oss mye, både om månens egenskaper og ressurser, og hvordan den ble til.

Det vil også kunne lære oss mye om forholdene på den unge jorda og i det nye solsystemet, og om planet-måne-systemer generelt.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/amYK5voqLSk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ikke minst vil det å opprette en base på månen gi verdifull kunnskap og erfaring i hva som trengs for at mennesker skal kunne bo lenge i rommet. Det blir spesielt viktig for en bemannet romferd til Mars.

En månebase vil på mange måter ta over for den internasjonale romstasjonen. Hvordan en månebase kan bygges, lærer du mer om på nettsiden og i videoen ovenfor.

Nytt romfartøy og bæreraketter på vei

- Vi har flere baser i Antarktis for virkelig å kunne forske på og utføre eksperimenter over lang tid på dette kontinentet, sier professor Ian Crawford ved Birkbeck College i London.

Siden mennesker kan gjøre så mye mer på mye kortere tid enn det rovere og annen robotisk utforsking kan, mener Crawford at romorganisasjonene bør opprette en internasjonal base på månen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Inne i Orion-kapselen der astronautene skal sitte. Foto: NASA/R. Markowitz</para></section>

Inne i Orion-kapselen der astronautene skal sitte. Foto: NASA/R. Markowitz

- Tenk hvor lite vi ville visst om Antarktis om vi bare hadde sent noen få forskere dit i et telt noen dager hvert år, sier Crawford.

Utviklingen av Orion, et nytt romfartøy som kan frakte astronauter til månen og lenger ut i rommet, er godt i gang.

Det samme gjelder de ekstremt sterke bærerakettene som trengs for å skyte opp et så stort romfartøy.