Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Scott Kelly og Mikhail Kornienko feiret 300 dager i rommet den 21. januar 2016. Da hadde de to bare 40 dager igjen av sitt 11 måneder lange opphold på romstasjonen. Foto: NASA
NASA

Tilbake etter 340 dager i rommet

Romfarerne Scott Kelly og Mikhail Kornienko er tilbake etter 340 dager på romstasjonen. Det er et første steg på veien til Mars.

Verdens store romorganisasjoner har for lengst satt i gang den enorme mengden forskning og utvikling som må til for at mennesker skal komme seg til Mars.

Et viktig steg i denne prosessen er å vite mer om hva som skjer med menneskekroppen under lange opphold i rommet.

- En tur-retur til vår røde naboplanet kan ta 900 dager, 400 dager tur-retur, og 500 dager på overflaten eller nær Mars i venting på at de to planetene skal komme i gunstig posisjon for tilbakereisen, sier Erik Tandberg ved Norsk Romsenter.

Til nå har lange ferder til romstasjonen vart i cirka 180 dager. Mennesker har ikke tilbrakt et helt år i rommet siden den russiske legen Valerij Poljakov var oppe i 438 dager for 21 år siden, det aller meste av tiden i romstasjonen Mir. Rommedisinen har endret seg mye siden den gang.

Muskelsvinn og beinskjørhet

Menneskekroppen påvirkes sterkt i rommet, og ikke alt kan motvirkes av trening, går over ved tilvenning, eller når romfarerne kommer tilbake til jorda.

I rommet reduseres bein- og muskelmasse, immunforsvar og syn betydelig. Også ryggsøylen, hjertemuskulaturen, balanseevnen, og søvn påvirkes negativt. I tillegg kommer spørsmålet om kosmisk stråling og hvordan det påvirker kroppen over lengre tid. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Scott Kelly (t.v.) og Mikhail Kornienko landet trygt 2. mars 2016 etter 340 dager på romstasjonen. Det er det lengste noen har vært i rommet siden 1990-tallet. Foto: NASA/ROSKOSMOS</para></section>

Scott Kelly (t.v.) og Mikhail Kornienko landet trygt 2. mars 2016 etter 340 dager på romstasjonen. Det er det lengste noen har vært i rommet siden 1990-tallet. Foto: NASA/ROSKOSMOS

- Alt dette er spørsmål romorganisasjonene må vite mer om før de kan sende mennesker til Mars, forhåpentligvis vil den nye langferden gi noen svar, sier Tandberg.

Derfor har de to langtidsromfarerne Scott Kelly og Mikhail Kornienko utført utallige medisinske forsøk på seg selv i rommet, som skal sammenliknes med prøver tatt før etter ferden.

Den medisinske forskningen på langfarere i rommet vil kunne hjelpe mennesker som for eksempel lider av beinskjørhet eller muskelsvinn på jorda.

Unikt tvillingforsøk

Scott Kelly har en enegget tvillingbror, astronauten Mark Kelly, og han har tatt de samme prøvene som Scott slik at de kan sammenliknes med hverandre.

Fordi de to tvillingene har nesten identisk arvemateriale, har forskerne nå en unik sjanse til virkelig å se hva som skjer med DNAet og uttrykkingen av gener under lange romferder. Det gjelder ikke minst med tanke på strålingen.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/pLuY4rDQUyI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

For eksempel skal lengden på telomerer, en del av arvematerialet som er med på å styre aldringsprosessen, undersøkes hos begge tvillingene.

Det skal også bakteriefloraen i tarmen, som kan påvirke store deler av helsen, samt blodgjennomstrømmingen i hjernen, som endrer seg hos romfarere for å kompensere for den ekstra væsken som strømmer til hodet i vektløs tilstand.

Kunne vært der enda et år

- Jeg kunne ha vært her enda et år om jeg måtte, men gleder meg likevel mye til å komme hjem igjen, sa Scott i et intervju fra romstasjonen 25. februar 2016.

Det vanskeligste var å være lenge borte fra familie og venner. Scott var likevel ikke desperat etter å komme hjem. Han følte seg bra, selv om han merket reduksjon i synet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Romfarerne Kimiya Yui (f.v.), Kjell Lindgren og Scott Kelly nyter fersk egendyrket salat på romstasjonen i 2015. Dyrking av mat blir viktig på lange romferder i fremtiden. Foto: NASA</para></section>

Romfarerne Kimiya Yui (f.v.), Kjell Lindgren og Scott Kelly nyter fersk egendyrket salat på romstasjonen i 2015. Dyrking av mat blir viktig på lange romferder i fremtiden. Foto: NASA

- Å gjøre astronautenes personlige "rom" på et Marsfartøy så bra som mulig, selv om de blir veldig små, kan bidra til å gjøre ferden lettere, anbefalte Scott.

I videoen ovenfor forteller Scott selv om livet i rommet. Et lengre videointervju finnes her.

Nå har altså NASAs astronaut Scott Kelly og kosmonauten Mikhail Kornienko tilbrakt 340 dager på Den internasjonale romstasjonen. De landet i god behold i en Sojus-kapsel i Kasakhstan 2. mars 2016 norsk tid. (Video her.)

Resultatene fra langferden vil bli publisert senere.

Utviklingen av teknologien som skal til for å lande mennesker på Mars er også for lengst i gang.

Kontakt

Erik Tandberg - Sivilingeniør - Norsk Romsenter - 22 51 18 33