Meny
Kongsberg Defence & Aerospace har vunnet kontrakt på 60 millioner kroner for teknologi til romsonden BepiColombo som skal til Merkur.
I 2014 starter romsonden BepiColombo den lange turen til Merkur, solsystemets mystiske innerste planet.
Der skal BepiColombo blant annet undersøke opprinnelsen og utviklingen av planeter som Merkur, dens struktur og sammensetning, geologi, atmosfære og magnetfelt.
Merkur-sonden er et samarbeid mellom den europeiske romorganisasjonen ESA og den japanske romorganisasjonen JAXA.
Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har nå vunnet en kontrakt på 60 millioner kroner for å levere teknologi til BepiColombo.
BepiColombo består av to sonder som skal inn i bane rundt Merkur, Mercury Planetary Orbiter og Mercury Magnetospheric Orbiter.
Disse to romsondene sitter sammen i Mercury Transfer Module, som sørger for at de to romsondene kommer trygt frem til målet.
- Vi skal lage mekanismen og elektronikken som styrer solcellepanelene ombord på Mercury Transfer Module, sier Johny Leiknes, prosjektleder ved KDA.
Miljøet så nær sola som det Merkur er, er ekstremt og byr på helt spesielle utfordringer for teknologien.
Strålingen er omtrent ti ganger mer intens enn i bane rundt jorda, og temperaturen varierer fra 200 hete varmegrader til iskalde minus 150 grader.
I tillegg trenger BepiColombo mye energi for å bremse opp mot solas gravitasjon når den skal inn i bane rundt Merkur.
For maksimalt vitenskapelig utbytte skal BepiColombo også sende store mengder data av høy kvalitet tilbake til jorda.
- Dette gjør at BepiColombo trenger mye strøm og store solcellepaneler, og de må kunne tåle det ekstreme miljøet nær sola, sier Leiknes.
I tillegg må mekanismen og elektronikken være rask, slik at solcellepanelene kjapt kan snus bort fra sola i perioder med sterk stråling.
De syv ansatte i prosjektet ved KDA, og deres mange underleverandører i Norge, konstruerer derfor en kraftigere mekanisme til BepiColombo enn de leverte til ESAs romsonder Mars Express, Venus Express og Rosetta.
Nå skal Leiknes og kollegene hans først bygge en modell av teknologien de skal levere. Deretter skal modellen gjennom flere krevende tester for å se om den takler det ekstreme miljøet BepiColombo skal oppholde seg i.
Først da kan den endelige versjonen av mekanismen og elektronikken bygges og sendes til ESA for å settes sammen med resten av romsonden. Det skjer i 2012.
- Det blir en spennende hverdag fremover for å fullføre prosjektet, det er mange aktører involvert og mye som skal koordineres, avklares og testes underveis, sier Leiknes.
- Dette er en viktig kontrakt som vi er glade for at Kongsberg Defence & Aerospace har vunnet, sier Rune Eriksen, seksjonssjef for industrikoordinering ved Norsk Romsenter.
Ifølge Eriksen er nok dette årets største kontrakt for norsk industri innen ESAs vitenskapelige program.
KDA har tidligere levert liknende mekanismer og elektronikk til ESAs romsonder Mars Express, Venus Express og Rosetta. De skal også levere utstyr til de nye europeiske klimasatellittene Sentinel 1 og Sentinel 3.
- Dette er et forretningsområde som Norsk Romsenter aktivt støtter, dermed er det viktig og gledelig at denne satsingen har lykkes, sier Eriksen.
Også de norske bedriftene Gamma Medica Ideas og Prototech skal leverer teknologi til BepiColombo.
Her kan du lese mer om teknologien som KDA leverer til de europeiske romsondene og satellittene:
Klimatriumf for Kongsberg, Nærkontakt med asteroide
Rune Eriksen ? seksjonssjef for industrikoordinering ved Norsk Romsenter - 22 51 18 14
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.