Meny
Swarm skal måle jordas magnetfelt og finne ut hvorfor det blir svakere. De tre satellittene skytes opp 22. november 2013.
Jordas magnetfelt dannes av det flytende jernet som spinner dypt nede i planetens indre. Men forskerne er ennå ikke sikre på hvordan magnetfeltet oppstod og hvordan det opprettholdes.
I tillegg holder magnetfeltet på å bli svakere. Uten detaljert kunnskap om hvordan magnetfeltet vedlikeholdes, kan forskerne heller ikke forklare hvorfor det svekkes.
Dette er kunnskap som vi trenger, fordi magnetfeltet beskytter planeten mot solvinden, strømmen av partikler som sola hele tiden sender ut, og mot annen kosmisk stråling.
Hadde jorda ikke hatt magnetfelt, hadde forholdene antakelig ikke vært de rette for at planeten skulle utvikle liv.
De tre satellittene i Swarm skal måle styrken, retningen og variasjonen i jordas magnetfelt. De skal også undersøke ledningsevnen, magnetiseringen og de elektriske strømmene i jordas indre.
Banene til de tre satellittene i Swarm høyt over jordas indre som skaper magnetfeltet. Illustrasjon: ESA/ATG Medialab
Det vil gi grunnleggende kunnskap om kilden til magnetfeltet og gjøre det lettere å skape matematiske modeller for å simulere ulike teorier om prosessene der.
Swarms målinger vil også bidra til kunnskapen om romværet rundt jorda, som skapes av solvinden, og om nordlyset, som oppstår når partiklene i solvinden ledes ned mot polene av magnetfeltet.
Store utbrudd på sola slynger stormer av partikler ut i rommet. Når disse går i retning av jorda gir det dårlig romvær som kan slå ut satellitter og annen teknologi i bane, og være helsefarlig for astronauter.
I ekstreme tilfeller kan dårlig romvær skade elektrisitetsnettet i store områder på jorda, med de mange samfunnsmessige konsekvensene det vil ha.
Nå er de tre satellittene forsiktig plassert sammen i vertikal posisjon med bare noen centimeter mellom seg, klare for å omgis av bærerakettens skall.
De tre satellittene i Swarm står tett sammen i vertikal stilling for å omgis av bærerakettens skall før oppskyting. Foto: ESA/M. Shafiq
Oppskytingen vil skje 22. november 2013 klokken 13.02 norsk tid fra kosmodromen i Plesetsk i Arkhangelsk, helt nordvest i Russland.
Derfra vil Swarm gå inn i polare baner. To av satellittene vil fly parallelt i 450 kilometers høyde, mens den tredje satellitten vil gå 530 kilometer over bakken.
Swarm vil gi kunnskap om prosesser både høyt over bakken og dypt nede i jordas indre.
I tillegg vil dataene fra Swarm også gi informasjon om prosesser på andre planeter. Flere andre kloder i solsystemet, blant annet Jupiter og Saturn, har også magnetfelt.
Det samme gjelder sola, som har et sterkt magnetfelt som påvirker både jordas og de andre planetenes magnetfelt.
Du kan lese mer om Swarm her.
Swarm er den fjerde av Earth Explorers, den europeiske romorganisasjonen ESAs miljø- og klimasatellitter, til å bli skutt opp.
Sørlys på Saturn sett av Cassini. Foto: NASA
Den første satellitten i serien, GOCE, er nå ferdig med sitt oppdrag. De to andre satellittene, CryoSat og SMOS, måler fortsatt tykkelsen og arealet av polisen, og undersøker fuktigheten i jordsmonnet på land og saltholdigheten i havet.
Den neste Earth Explorer til å skytes opp etter Swarm er ADM-Aeolus, som skal undersøke jordas atmosfære og vindsystemer.
Du kan lese mer om Earth Explorers her.
Her er idéene som vant CASSINI Hackathon Norway 2022.
Rombasen i Kourou lyser nå ut nye kontrakter for drift og vedlikehold.
Hvordan hjelper satellittene med å overvåke jordas klima og miljø?
Hva betyr det for brukerne i en nødsituasjon?
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.