Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NASAs romsonde Juno forsker på Jupiters tilblivelse, sammensetning, rotasjon, atmosfære og magnetfelt. Grafikk: NASA/JPL
NASA/JPL

Suser snart inn i Jupiters stråling

4. juli 2016 går NASAs romsonde Juno inn i bane rundt Jupiter og dens intense strålingsbelter for å forske på solsystemets største planet.

Det er intet mindre enn solsystemets barndom, Jupiters tilblivelse, mystiske indre, lagdelte struktur og stormende atmosfære som Juno skal undersøke.

Men det er alt annet enn lett. Dypt under gasskjempens tykke skyer finnes det hydrogen som er under så enormt trykk og temperatur at det har blitt til flytende metall.

Siden hele planeten spinner så raskt rundt sin egen akse at en dag på Jupiter varer kun ti timer, danner dette sammen med det elektrisk ledende metalliske hydrogenet et enormt og ekstremt sterkt magnetfelt.

I Jupiters magnetfelt suser protoner, elektroner og ioner nær lysets hastighet og danner store strålingsbelter som omgir gasskjempen. Disse har mye sterkere stråling enn jordas strålingsbelter (se illustrasjon nederst i artikkelen).

Som 100 millioner røntgenundersøkelser

For å unngå det meste av strålingsbeltene skal Juno gå i polar bane som tar den over Jupiters nordpol, lar romsonden dykke raskt ned under strålingsbeltene mens den suser over gassplaneten, og så ut ved sørpolen for en ny runde.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Junos polare baner gjør at romsonden kan unngå det meste av Jupiters sterke strålingsbelter. Grafikk: NASA/JPL</para></section>

Junos polare baner gjør at romsonden kan unngå det meste av Jupiters sterke strålingsbelter. Grafikk: NASA/JPL

Hver forbiflygning ta cirka 24 timer og NASA har planlagt hele 37 av dem. I løpet av den tiden vil Juno sammenlagt få en stråledose som tilsvarer 100 millioner røntgenundersøkelser hos tannlegen.

- Vi prøver ikke å støte på problemer med vilje, men det som Juno skal undersøke krever at vi går så nær Jupiter at vi kan komme i trøbbel, sier Scott Bolton, hovedforsker for Juno til NASAs nettside.

Juno skal på det nærmeste gå 4667 kilometer over gasskjempens ytterste skylag.

Beskyttes av et hvelv av titan

For å beskytte seg mot den sterke strålingen, sitter Junos hoveddatamaskin inne et hvelv av titan.

Også ledningene og andre komponenter på romsonden er spesielt sterke og skjermet for å takle massive stråledoser.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/A2fknqVk2yk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

4. juli 2016 (natt til 5. juli, norsk tid) er Juno endelig fremme etter 5 års ferd. Da fyrer Jupiter-sonden rakettmotorene sine i 35 minutter for å lirke seg inn i bane rundt solsystemets største og heftigste planet.

Den europeiske romorganisasjonen ESA planlegger Juice, en romsonde som skal forske på Jupiter og dens største måner. Juice er utstyrt med norsk teknologi.