Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Vinner av skandinavisk FIRST LEGO League 2018, Nxt Ev3lution fra Danmark. Foto: First Scandinavia
First Scandinavia

Stor stemning på innovasjonskonkurranse for unge

Den skandinaviske finalen av FIRST LEGO League ble holdt i Oslo 1. desember.

Mer enn 2000 deltakere og støttespillere jublet på arenaen hos Equinor på Fornebu da den skandinaviske finalen av FIRST LEGO League åpnet med et smell.

49 lag fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene, og 5 juniorlag fra Norge, hadde gått videre blant henholdsvis 906 og 269 lag i lokale konkurranser, og kommet til finalen.

Konkurranse i tre deler

Temaet for årets FIRST LEGO League, for deltakere fra 10-16 år, var Into Orbit, opp i bane. Temaet for FIRST LEGO League Junor, for deltakere fra 6-9 år, var Mission Moon, oppdrag månen. Derfor har den europeiske romorganisasjonen ESA støttet de europeiske konkurransene i år.

Innen disse temaene hadde hvert lag formulert sitt eget prosjekt med en problemstilling de ville finne mer ut av, og jobbet frem en løsning på denne. Denne løsningen skulle så markedsføres som et innovativt produkt. Begge deler skulle presenteres for dommere og vises frem på stand på finalen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Alle fem lagene i den skandinaviske finalen av FIRST LEGO League Junior 2018 fikk premie. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Alle fem lagene i den skandinaviske finalen av FIRST LEGO League Junior 2018 fikk premie. Foto: Norsk Romsenter

I tredje del av konkurransen bygget lagene sin egen robot som de programmerte for å løse en hinderløype. Her måtte roboten utføre oppskyting av romfartøy, redning av astronaut, rydding av romsøppel og mer.

Juniorlagene hadde også eget prosjekt som de skulle presentere for dommere og vise frem på stand.

Samarbeid og innovasjon

Flere av lagene fra 10-16 år hadde valgt mat og næring, trening og hindring av muskeltap, søvn og mental helse, eller resirkulering og kompostering, som tema for sine prosjekter.

Space Worms fra Danmark foreslo å bruke melbillelarver som mat i rommet og viste frem flere retter med disse. Space Hawks fra Nord-Norge mente det var bedre å spise grønne mikroalger, som gir mange næringsstoffer.

I rommet er det lett å bli svimmel og kvalm, men Kometkameratane fra Sogn og Fjordane hadde løsningen: Nanoteknologi som bøyer hårene i balanseorganet etter retningen til romskipet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Svenske NoTCrackers presenterer sitt prosjekt og prototype av romtreningsdrakt foran dommerne. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Svenske NoTCrackers presenterer sitt prosjekt og prototype av romtreningsdrakt foran dommerne. Foto: Norsk Romsenter

Flere lag foreslo å bruke elastiske bånd til trening for å forhindre tap av bein- og muskelmasse i rommet. NoTCrackers fra Malmø hadde laget en hel drakt med sterke elastiske bånd for å gi musklene motstand og etterlikne effekten av tyngdekraft. De vant andrepremien for prosjekter og premien for kjerneverdier.

Blant juniorene hadde flere lag bygget månebase, dyrket blomkarse, og programmert en månerover.

Intens robotkamp

I robotkonkurransen ble semifinalene og finalene vist frem på skjerm foran publikum med "sportskommentator" i arenaen. Da gjaldt det å holde nervene under kontroll og starte roboten riktig.

To norske lag møttes i finalen. Det var RoboVikings fra Oslo og Team Gosen fra Stavanger, som tok henholdsvis første- og andreplass i robotturneringen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Fra robotturneringen på den skandinaviske finalen av FIRST LEGO League 2018. Foto: First Scandinavia</para></section>

Fra robotturneringen på den skandinaviske finalen av FIRST LEGO League 2018. Foto: First Scandinavia

Hele konkurransen av prosjekter, markedsføring og robotbygging sammenlagt ble vunnet av Nxt Ev3lution fra Danmark.

Du kan lese mer om lagene, prosjektene og vinnerne og se videoer fra finalen her og her.