Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Pulsar med restene etter supernova-eksplosjonen sin rundt seg i blått. Foto: ESA/XMM-Newton/L. Oskinova/M. Guerrero; CTIO/R. Gruendl/Y.H. Chu
ESA/XMM-Newton/L. Oskinova/M. Guerrero; CTIO/R. Gruendl/Y.H. Chu

Stiller supernøyaktig klokke etter stjerner

Metoden kan gi mer nøyaktig tid enn atomklokker.

Det nye systemet PulChron bruker radiosignalene fra pulsarer til å ta tiden med ekstrem nøyaktighet.

Pulsarer er nøytronstjerner som sender ut radiosignaler. Fordi nøytronstjernen spinner ekstremt raskt, opptil flere hundre ganger i sekundet, ser det ut som om radiosignalet pulserer.

Nøytronstjerner er restene etter stjerner som er massive nok til å eksplodere som supernova når de dør. Det som da blir igjen er en spinnende masse på bare noen kilometer i diameter. (Bildet øverst viser en nøytronstjerne omgitt av restene av supernovaeksplosjonen sin.)

Men denne massen er så ekstremt tett at en teskje av det kan veie mer enn hele jorda. På grunn av den ekstreme tettheten spinner nøytronstjerner med høy regelmessighet.

Dermed er også radiosignalet fra dem ekstremt regelmessig og kan brukes til å måle tid.

Signal fra radioteleskoper i hele Europa

PulChron får stjernesignalene fra et nettverk av store radioteleskoper i Frankrike, Italia, Nederland, Storbritannia og Tyskland. Disse fem radioteleskopene brukes til å forske på 18 ekstremt regelmessige pulsarer.

Den nye klokken holder til hos den europeiske romorganisasjonen ESAs senter ESTEC i Nederland.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>PulChron bruker signalene fra pulsarer til å styre en atomklokke for ekstremt nøyaktig tidtaking. Foto: ESA</para></section>

PulChron bruker signalene fra pulsarer til å styre en atomklokke for ekstremt nøyaktig tidtaking. Foto: ESA

Her skal PulChron demonstrere effektiviteten av tidtaking basert på pulsarer for satellittnavigasjonssystemer som Galileo. Nøyaktig navigasjon trenger ikke bare nøyaktig posisjon, men også nøyaktig tid og brukes av flere viktige samfunnsfunksjoner.

- Over et lengre tidsrom, som flere tiår eller mer, kan tidtaking basert på pulsarsignaler være mer nøyaktig enn atomklokker, sier Stefano Binda, som leder prosjektet, til ESA.

Sammenliknes med UTC

Enn så lenge brukes PulChron til å styre en atomklokke ved Galileo Timing and Geodetic Validation Facility ved ESTEC.

Dette kombinerer fordelen med pulsarsignaler over langt tidsrom med fordelen med atomklokke over kort og mellomlangt tidsrom.

Tidtakingen til PulChron sammenliknes med hele seks andre atomklokker hos ESA. Disse brukes til å stille Coordinated Universal Time, det vil si tiden som brukes for hele verden.

ESA har også skutt opp en atomklokke for forsøk på den internasjonale romstasjonen.