Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NASAs romsonde Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) skal sende hjem prøve av asteroiden Bennu. Grafikk: NASA
NASA

Spretter på asteroide for å sende hjem prøve

OSIRIS-REx skytes opp denne uken for å ta prøve av en nærgående asteroide. Det kan gi svar på om livet på jorda kom hit på asteroider.

Asteroider og kometer er restene fra den gang sola og planetene i solsystemet  ble til. Dermed kan de fortelle om hvordan forholdene i det unge solsystemet var og hvordan de større himmellegemene ble dannet. (Se også video nedenfor.)

Både asteroider og kometer inneholder også organisk materiale. Kom byggesteinene til livet på jorda hit med noen av de mange asteroidene som traff planeten i dens barndom?

Og hva kan prøver av en nærgående asteroide lære oss om hvordan banene til slike asteroider endrer seg over tid?

Dette er noe av det som NASAs romsonde Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) skal undersøke.

Vrengt av jorda og Venus

OSIRIS-REx skytes opp torsdag 8. september 2016 med en Atlas V-bærerakett fra Cape Canaveral i Florida.

Målet er Bennu, en asteroide som regnes som et nær-jorda-objekt. Bennu er 492 meter i diameter og består av både stein, støv og organiske forbindelser som er klumpet sammen.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/gtUgarROs08" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Etter nærkontakt med jorda og Venus sitt tyngdefelt har Bennu blitt løst opp og klumpet seg sammen igjen flere ganger og blitt nærmest vrengt med innsiden ut. (Se video ovenfor.)

Suger opp stein og støv fra asteroiden

OSIRIS-REx vil bruke to år på å nå Bennu og være fremme i august 2018. Her vil romsonden kartlegge hele asteroidens overflate i 3D og undersøke den kjemiske og geologiske sammensetningen.

Kartleggingen vil vise hvor på Bennu det vil være mest passende å ta en prøve av overflaten i juli 2020.

Når det er bestemt, vil OSIRIS-REx gå ned og berøre overflaten av Bennu i fem sekunder for å suge opp cirka 60 gram stein og støv inn i en kapsel. I asteroidens lave tyngdekraft vil romsonden så sprette tilbake til rommet. (Se video nedenfor.)

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/T0FxDxs7lyw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I mars 2021 vil Bennus bane være ideell for å dra tilbake til jorda og OSIRIS-REx kan sette kursen hjem igjen.

Når OSIRIS-REx nærmer seg jorda i september 2023, vil den slippe løs kapselen med prøven. Kapselen vil lande ved hjelp av varmeskjold og fallskjerm i ørkenen i Utah.

Derfra vil kapselen bli fraktet til Johnson Space Center i Houston for å bli analysert og undersøkt etter alle forskningens regler.