Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Exomars Trace Gas Orbiter luftbremser seg selv øverst i atmosfæren på Mars.
ESA

Snart klar for å spore metanet på Mars

ExoMars Trace Gas Orbiter skal finne kilden til det mystiske metanet på Mars og lete etter vann og is. Nå er romsonden snart klar for jobb.

I atmosfæren på Mars finnes det små mengder metan, men ingen vet hvor det kommer fra eller om det skyldes biologisk eller geologisk aktivitet. Det noen av spørsmålene som den europeiske romsonden ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) skal svare på.

TGO var fremme ved Mars i oktober 2016. Da hadde romsonden en fart på mer enn 3600 kilometer per time i en svært elliptisk bane. Derfor har TGO brukt det siste året på å bremse seg selv ned og komme inn i en rundere og lavere bane for å kunne begynne å forske.

Til det har TGO benyttet Mars sin egen atmosfære. Selv om denne atmosfæren er mye tynnere enn jordas, er det fortsatt litt luftmotstand også høyt oppe. Når et romfartøy bruker luftmotstand til å bremse seg selv ned, kalles det for luftbremsing (aerobraking på engelsk).

Teknikken først testet på Venus

ESA testet luftbremsing for første gang på Venus med romsonden Venus Express. Før Venus Express avsluttet sitt oppdrag i 2014, gjennomførte den flere omløp med luftbremsing øverst i atmosfæren på Venus for å teste teknikken og gjøre siste forskning.

Nå har det ESA lærte på Venus blitt brukt i bane rundt Mars. Men selv om TGO er bygget for å tåle den store påkjenningen som luftbremsing er, måtte det gjøres i mange omganger.

Mer enn 950 omløp og et helt år senere har TGO gått fra på det lengste 98 000 kilometers avstand til overflaten på Mars til en rund bane i cirka 200 kilometers høyde.

Sporgasser, vann, is og dataoverføring

Nå skal TGO bruke en måned på å finjustere banen til cirka 400 kilometers høyde, omtrent det samme som den internasjonale romstasjonen går over jorda.

Deretter skal instrumentene testes og kalibreres grundig, før kameraet vendes ned mot overflaten, spektrometeret mot solen, og letingen etter metan og andre sporgasser på Mars kan begynne.

TGO skal også se etter spor av is og vann, samt hjelpe til med å overføre data fra rovere og andre romsonder på Mars tilbake til jorda.

Når ExoMars-prosjektets egen rover er klar for jobb i 2021, vil TGO også overføre data fra denne roveren.

ExoMars er et samarbeid mellom ESA og den russiske romorganisasjonen ROSKOSMOS.