Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NTNU Propulse

Slik får du jobb i romindustrien

Er du student og ønsker deg til romindustrien? Her er to som er på vei.

Både Norsk Romsenter og den europeiske romorganisasjonen ESA har flere muligheter for studenter og nyutdannete som ønsker å jobbe med rommet.

Men for å søke på disse må man ha relevante studier, og gjerne litt erfaring.

En ny organisasjon, kalt NTNU Space, skal gjøre det lettere for studenter å bli kjent med mulighetene som finnes i rombransjen. NTNU Space ble lansert under Spaceport Norway, den største romkonferansen i Norge. 

Vi har snakket med to av medgrunnleggerne og lederne av NTNU Space om veien deres til romindustrien.

Studenter og bedrifter sammen

- Mange studenter ved NTNU har en stor interesse for romteknologi, men det kan være uoversiktlig og vanskelig å finne informasjon om studier og muligheter som er relevante for å kunne jobbe i rombransjen senere, sier Rannveig Marie Færgestad.

Hun er nestleder for NTNU Space og studerer produktutvikling og produksjon, med spesialisering innen industriell mekanikk, ved NTNU.

- Vi ønsket derfor å danne et samlingspunkt der all informasjonen om fag, verv, master- og bacheloroppgaver, kurs, sommerjobber og andre muligheter for rominteresserte studenter er lett tilgjengelig, sier Rannveig.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Rannveig Marie Færgestad er på utplassering hos Arianegroup, datterselskap av Ariane Space som bygger den europeiske bæreraketten Ariane. Foto: R. Færgestad</para></section>

Rannveig Marie Færgestad er på utplassering hos Arianegroup, datterselskap av Ariane Space som bygger den europeiske bæreraketten Ariane. Foto: R. Færgestad

På nettsiden til NTNU Space kan alle rominteresserte studenter ved NTNU bli medlemmer. Her kan også bedrifter som ønsker seg studenter og nyutdannete bli samarbeidspartnere og informere om sine muligheter.

NTNU Space planlegger flere arrangementer utover høsten for å få studenter og romindustrien til å møtes.

- I tillegg håper vi at NTNU Space kan føre til en større satsing på romrelatert forskning ved NTNU, sier Rannveig.

Fremtidsrettet og nyttig for samfunnet

Hun blir bare mer motivert til å jobbe med romteknologi jo mer erfaring hun får.

- Romindustrien er en meget fremtidsrettet sektor, som også kommer hele samfunnet til gode. Det er en internasjonal og multidisiplinær industri i sterk vekst både i Norge og globalt, så det blir mange spennende muligheter i fremtiden, sier Rannveig.

Hun har alltid hatt en interesse for fysikk og astronomi, og valgte derfor realfag på videregående skole. Der anbefalte fysikklæreren å søke seg på European Space Camp på Andøya.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Deltagerne på European Space Camp Skyter opp sin egen forskningsrakett fra Andøya Space Center.</para></section>

Deltagerne på European Space Camp Skyter opp sin egen forskningsrakett fra Andøya Space Center.

- Her skjøt vi opp vår egen rakett og jeg fikk dermed en unik praktisk erfaring med ingeniørsiden av realfagene fra VGS. Etterpå var jeg med på å arrangere European Space Camp i fire år og ble godt kjent med både Andøya Space Center og Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM), sier Rannveig.

Etter at hun begynte å studere var hun med på å grunnlegge og lede studentgruppen Propulse NTNU. Denne studentgruppen bygger sin egen rakett, som de konkurrerer med i Spaceport America Cup i USA.

Må bare søke

Akkurat nå er Rannveig på internship hos Aerospace Propulsion Products, et datterselskap i ArianeGroup, romindustrigiganten som bygger de europeiske bærerakettene Ariane.

- Her jobber jeg med et testoppsett for å sikre kvaliteten til brennstoffet som brukes i påtenningssystemet til rakettmotorene under oppskyting, sier Rannveig.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den første Ariane 5-raketten som er skutt opp fra Kourou med norsk oppskytingsleder farer til himmels 16. oktober 2014. Foto ESA/CNES</para></section>

Den første Ariane 5-raketten som er skutt opp fra Kourou med norsk oppskytingsleder farer til himmels 16. oktober 2014. Foto ESA/CNES

Til masteroppgaven sin planlegger hun å simulere kollisjoner av romsøppel i bane, hos forskningssenteret Structural Impact Lab ved NTNU.

Etter studiene ønsker hun å søke seg til ESAs program for nyutdannete, hvor nyutdannete studenter får muligheten til å jobbe i romorganisasjonen.

- Konkurransen for plassene i dette programmet er hard, men man må jo bare søke, sier Rannveig.

Norske rombedrifter ønsker seg studenter

En annen av medgrunnleggerne av Space NTNU er Kjersti Bragstad. Hun studerer også produktutvikling og produksjon, med spesialisering innen industriell mekanikk, og holder på med masteroppgaven sin.

- Her skriver jeg om det aerodynamiske designet til raketten som Propulse NTNU skal konkurrere med i 2020. I tillegg simulerer jeg sjokket vi får når vi bryter lydmuren og verifiserer det ved testing, sier Kjersti.

Hun hadde lyst til å studere romteknologi i Norge, men her var det få muligheter. Dermed måtte hun lete en stund for å finne en studieretning som var relevant for det hun ville jobbe med.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kjersti Bragstad og Edvard Foss ved lanseringen av NTNU Space på Spaceport Norway. Direktøren for Norsk Romsenter, Christian Hauglie-Hanssen, var en av dem som presenterte den nye studentorganisasjonen. Foto: NTNU Space</para></section>

Kjersti Bragstad og Edvard Foss ved lanseringen av NTNU Space på Spaceport Norway. Direktøren for Norsk Romsenter, Christian Hauglie-Hanssen, var en av dem som presenterte den nye studentorganisasjonen. Foto: NTNU Space

- Mange studenter som ønsker seg til romindustrien ender opp med å studere i utlandet, og da bosetter de seg ofte i utlandet også etter endt studie. Norske rombedrifter sier til NTNU Space at de ønsker seg flere studenter som tar masteroppgaven sin hos dem, men at det er vanskelig å nå ut til studentene, sier Kjersti.

Hun håper derfor at NTNU Space kan hjelpe norske rombedrifter med å få tak i flere studenter, slik at flere begynner å jobbe i den norske romindustrien.

- Det at industrien engasjerer seg og skaper spennende muligheter for studentene vil gi ringvirkninger, og flere flinke studenter vil sikte seg inn mot en romkarriere, sier Kjersti.

Vise at romindustrien er nyttig

Kjersti har jobbet hos Kongsberg Gruppen, som har flere avdelinger som leverer teknologi til store romprosjekter. Hun har også deltatt på internasjonale romkonferanser, som International Astronautical Congress og Space Generation Congress.

Også Kjersti vil søke seg til ESAs program for nyutdannete. Hun ønsker å jobbe med raketteknologi, for raketter er nøkkelen til rommet.

- Det er nok mange studenter som ikke vet hvor nyttig romindustrien er for hele resten samfunnet og teknologien som vi bruker i dag. Hadde det vært bedre kjent, ville nok flere studenter søkt seg til romindustrien, sier Kjersti.

Kontakt

Rannveig Marie Færgestad – Nestleder ved NTNU Space - rannveig.fergestad@ntnuspace.no

Kjersti Bragstad – Økonomisk ansvarlig ved NTNU Space – kjersti.bragstad@ntnuspace.no