Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Romteleskopet Euclid skal kartlegge universet i stor skala for å undersøke blant annet mørk materie og mørk energi. Norske forskere er med. Illustrasjon: ESA/ATG medialab/NASA/CXC/Univ. of Hawaii/IfA/STScI
ESA/ATG medialab/NASA/CXC/Univ. of Hawaii/IfA/STScI

Skal lage nytt kart over universet

Romteleskopet Euclid settes nå sammen. Norske forskere og industri er med.

Det nye romteleskopet Euclid skal kartlegge mer enn 1 milliard galakser i universet. Noen av disse galaksene vil ligge mer enn 10 milliarder lysår unna, og vil kunne avsløre universets struktur i kosmisk skala.

Det igjen kan være med på å løse et av fysikkens største mysterier.

Universet består av mer enn 85% mørk materie og mørk energi, og mistenkes for blant annet å påvirke hvordan galaksene fordeler seg i universet og hvor raskt universet utvider seg.

Men selv om forskerne kan måle mørk materie og mørk energi, vet ennå ingen helt hva mørk materie og mørk energi er for noe.

Norske forskere og romindustri med

Nå er de to instrumentene til Euclid ferdig bygget og testet, og sendt til Airbus Defence & Space i Toulouse i Frankrike for å settes sammen der.

Euclid består av et teleskopspeil på 1,2 meter i diameter som fanger inn både synlig lys og i nær-infrarødt. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Elektronikkstrukturen med føtter som Prototech har laget for NISP-instrumentet på romteleskopet Euclid. Foto: Laboratoire d'Astrophysique de Marseille/CNRS/AMU/CNES/Euclid Consortium</para></section>

Elektronikkstrukturen med føtter som Prototech har laget for NISP-instrumentet på romteleskopet Euclid. Foto: Laboratoire d'Astrophysique de Marseille/CNRS/AMU/CNES/Euclid Consortium

Dette lyset vil bli analysert av to instrumenter ombord, Visible (VIS) og Near Infrared Spectrometer and Photometer (NISP). De to instrumentene vil jobbe parallellt og ta opp data samtidig fra teleskopspeilet.

Forskere ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo har vært med på å bygge NISP. Bedriften CMR Prototech i Bergen har levert spesiallaget teknologi til dette instrumentet.

En drøm som endelig er virkelighet

VIS-instrumentet skal ta bilder av galaksene som Euclid undersøker. Det gjør VIS med et kamera som kan ta bilder i opp til 600 megapiksel størrelse. Det menneskelige øyet ser i cirka 500 megapiksler.

Mark Cropper, professor ved UCL Mullard Space Science Laboratory i England, har ledet arbeidet med VIS. Han legger ikke skjul på at utformingen, byggingen, testingen og kalibreringen av VIS over mer enn 12 år og til helt nøyaktige spesifikasjoner, har vært en utfordring.

- Vi er ekstremt stolte over det som gruppen har fått til for å gjøre drømmen vår til virkelighet. De siste testene viser at VIS fungerer over all forventning, og det er takket være gruppens ekspertise, iherdighet og professjonalitet, sier Cropper til ESA.

Det mest nøyaktige kartet over universet

Det andre instrumentet til Euclid, NISP, skal måle avstanden til galaksene som VIS tar bilder av. NISP vil gjøre dataene fra Euclid til det største og mest nøyaktige tredimensjonale kartet over universet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Prototech i Bergen har også laget føttene som holder oppe hele NISP-instrumentet til romteleskopet Euclid. Foto: Laboratoire d'Astrophysique de Marseille/CNRS/AMU/CNES/Euclid Consortium</para></section>

Prototech i Bergen har også laget føttene som holder oppe hele NISP-instrumentet til romteleskopet Euclid. Foto: Laboratoire d'Astrophysique de Marseille/CNRS/AMU/CNES/Euclid Consortium

- Den internasjonale gruppen som har bygget NISP har gjort en utrolig jobb med å utforme, utvikle og teste dette utfordrende instrumentet, sier Thierry Maciaszek, prosjektlederen for NISP ved den franske romorganisasjonen CNES og Laboratoire d'Astrophysique de Marseille i Frankrike.

Men ennå gjenstår mye testing og kalibrering under selve innkjøringen av instrumentet etter oppskytingen.

Det er noe som gjøres for alle romsonder, og under coronakrisen har det blitt utført fra hjemmekontor. Les mer om det her.

Vakker på sin måte

Nå skal de to instrumentene til Euclid først settes sammen med selve teleskopet. Hvordan det ser ut ser du her

- Endelig har vi noe som ikke bare eksisterer på papiret, men en fantastisk maskinvare som er vakker på sin måte, sier Luis Miguel Gaspar Venancio, romingeniør for Euclid, til ESA.

Prosessen med å sette all nyttelasten sammen vil ta flere måneder. Da må alt settes i helt nøyaktig posisjon, festes godt, og all elektronikken testes for å passe på at den snakker sammen.

Til slutt testes hele det ferdige romfartøyet, for å være sikker på at det tåler oppskytingen og de store temperatursvingningene i rommet. Du kan lese mer om hvordan det gjøres her.

Euclid skytes opp fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana tidligst i siste halvdel av 2022.

Trenger helhetlig finansiering

- Det er fantastisk å se at vi nå, etter 12 år, nærmer oss et romteleskop klar til oppskyting, sier Per Barth Lilje, professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Han har ledet arbeidet med de norske delene av NISP-instrumentet til Euclid.

- Jeg er stolt over det som Bergens-bedriften CMR Prototech har levert, det vil si svært avanserte mekaniske deler av NISP som har blitt designet og produsert med ekstrem nøyaktighet, sier Lilje.

Institutt for teoretisk astrofysikk var med på dette arbeidet, og har også utviklet programvaren som vil brukes av alle datasentrene som skal analysere dataene fra Euclid.

- Dette er inngangsbilletten som gir norske forskere lov til å delta i den vitenskapelige utnyttelsen av dataene som vil komme, sier Lilje.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>En modell av det kosmiske nettet, universets struktur i stor skala. Hver tråd består av et stort antall galakser og galaksehoper. Grafikk: Springel et al., Virgo Consortium</para></section>

En modell av det kosmiske nettet, universets struktur i stor skala. Hver tråd består av et stort antall galakser og galaksehoper. Grafikk: Springel et al., Virgo Consortium

Han gleder seg til oppskytingen, men aller mest til den nye kunnskapen om universet som vi vil få fra romteleskopet.

Men for store romforskningsprosjekter som Euclid, som kan ta 20 år eller mer å utvikle, er langsiktig finansiering og samarbeid mellom forskere og industri helt avgjørende.

- Dessverre er det ikke i Norge en enhetlig finansiering i deltakelse i prosjekter i ESAs vitenskapsprogram slik det er i Sverige. Der ser de på finansieringen av byggingen av et romfartøy og dens instrumenter i sammenheng med finansieringen av forskningen som skal bruke romfartøyet, sier Lilje.

I Sverige gir det en sikret finansiering av både forskning og industri i et 20-årig perspektiv.

- Her i Norge risikerer vi at vi får finansiering av bygging av deler av instrumentene til romfartøyet, men ikke av forskningen som skal bruke det når romfartøyet endelig er skutt opp, sier Lilje.

Kontakt

Per Barth Lilje – Professor og instituttleder – Institutt for teoretisk astrofysikk – Universitetet i Oslo – per.lilje@astro.uio.no