Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Exoplaneten 188753 går i bane rundt tre stjerner. Illustrasjon: NASA/JPL/CalTech
NASA/JPL/CalTech

Skal finne planeter på størrelse med jorda

Den europeiske romorganisasjonen ESA planlegger tre nye planetjegere.

Det er oppdaget tusenvis av planeter utenfor vårt solsystem, såkalte exoplaneter.

Men ennå har ingen exoplanet blitt funnet som har den rette størrelsen, plasseringen og kjemien som gjør at den kan ha liv slik vi kjenner det.

Kanskje er planeter som jorda mindre vanlig enn tidligere antatt.

En ny generasjon romteleskoper

Likevel fortsetter jakten på nye exoplaneter, for selv om de ikke likner jorda, lærer disse ofte eksotiske planetene og solsystemene oss mye om planeter generelt. Blant annet hvordan de dannes og utvikler seg, og hvor vanlige eller sjeldne de ulike typene planeter og solsystemer er.

Den første romsonden i rekken av ESAs nye planetjegere er Cheops (CHaracterising Exoplanet Satellitte).

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Solsystemer med exoplaneter kommer i mange ulike utgaver. Illustrasjon: ESA/ATG medialab</para></section>

Solsystemer med exoplaneter kommer i mange ulike utgaver. Illustrasjon: ESA/ATG medialab

Cheops skal undersøke nærmere lyssterke stjerner som astronomene vet har planeter rundt seg. Spesielt skal Cheops analysere exoplaneter på størrelse med jorda og opp til Neptuns størrelse.

Blant annet skal Cheops måle massen til de nye exoplanetene for å undersøke om de er gassplaneter, som Jupiter og Saturn, eller steinplaneter, som jorda, Mars og Venus.

Cheops vil også kunne gi pekepinn om gassplanetene går i bane så nær stjernen sin at de er kokende varme og holder på å miste atmosfæren sin. Eller om disse gassplanetene er så langt borte fra stjernen sin at de er iskalde.

Skal lete etter liv sammen

ESAs romteleskop Gaia scanner millioner av stjerner i Melkeveien for å få en oversikt over hva slags type stjerner som finnes her. Mange av disse stjernene vil være interessante med tanke på exoplaneter.

NASAs romteleskop Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ser nærmere på slike stjerner for å finne ut om de i det hele tatt har exoplaneter.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESAs romteleskop Cheops undersøker exoplaneters størrelse, tetthet og atmosfære. Illustrasjon: ESA/ATG medialab </para></section>

ESAs romteleskop Cheops undersøker exoplaneters størrelse, tetthet og atmosfære. Illustrasjon: ESA/ATG medialab 

ESA planlegger også to andre planetjegere, Plato og Ariel. Plato (PLAnetary Transits and Oscillations of stars) skal undersøke små steinplaneter som ligger i den beboelige sonen rundt stjernen sin.

Ariel (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) skal analysere atmosfæren til exoplaneter for å se hva slags gasser de består av.

Sammen kan Cheops, Plato og Ariel kanskje finne exoplaneter som likner på jorda og som kan ha liv.