Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den europeiske romsonden Asteroid Impact Mission, eller AIM, ved Didymos, som består av en stor asteroide og en liten asteroide i bane rundt. Grafikk: ESA-Science Office
ESA-Science Office

Skal dytte asteroide ut av bane

ESA og NASA skal sende to romsonder til en asteroide for å dytte den ut av bane. Metoden kan bli et forsvar mot asteroidekollisjon.

En måte å forsvare oss mot en asteroide på kollisjonskurs med jorda er å sende et romfartøy med stor kraft inn i asteroiden for å dytte den ut av bane.

Men vil det virke? Det skal den europeiske romorganisasjonen ESAs prosjekt Asteroid Impact Mission, eller AIM, finne ut.

Skal lande på asteroiden

AIM skytes opp i oktober 2020 til asteroiden Didymos. Der vil romsonden lære mer om asteroider og hva de kan fortelle oss om solsystemets barndom.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den europeiske romsonden AIM skal ta med seg flere Cubesatellitter for å forske på asteroiden Didymos og dens lille "måne", Didymoon. Grafikk: ESA-Science Office</para></section>

Den europeiske romsonden AIM skal ta med seg flere Cubesatellitter for å forske på asteroiden Didymos og dens lille "måne", Didymoon. Grafikk: ESA-Science Office

AIM skal også sende ut en landingssonde, som blir første gang ESA lander på et lite himmelobjekt etter Philaes landing på kometen 67P i 2014.

I tillegg skal AIM slippe løs flere små Cube-satellitter i bane rundt asteroiden.

Mot slutten av 2022 vil den amerikanske romsonden DART, eller Double Asteroid Redirection Test, komme frem til Didymos, rundt 11 millioner kilometer fra jorda.

Hvor mye kraft trengs?

Didymos består av to asteroider. En stor på rundt 800 meter og en liten på bare 150 meter som kalles for Didymoon.

For å dytte Didymoon ut av sin bane rundt Didymos, skal DART suse inn i Didymoon med en fart av 6000 meter per sekund.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>DART skal krasje inn i den lille asteroiden Didymos B for å dytte den ut av bane rundt den større asteroiden Didymos A. Illustrasjon: ESA/ScienceOffice</para></section>

DART skal krasje inn i den lille asteroiden Didymos B for å dytte den ut av bane rundt den større asteroiden Didymos A. Illustrasjon: ESA/ScienceOffice

AIM vil kartlegge hele hendelsen, samt undersøke Didymoos bane og egenskaper etterpå.

- Det vil fortelle oss hvor mye kraft som trengs for å dytte en asteroide ut av bane og hvordan teknikken kan brukes til forsvar for jorda, sier Ian Carnelli, prosjektleder for AIM.

NASAs romfartøy Deep Impact sendte en sonde inn i asteroiden Tempel 1 i 2005. Men siden Didymoon er så liten, er sjansen for å kunne endre dens bane mye større. Her er en video om AIM og DART.

ESA holder øye med nærgående asteroider i programmet Space Situational Awareness.