Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Det lille helikopteret skal teste utforsking av Mars fra lufta.
NASA/JPL-Caltech

Sender helikopter til Mars

Et minihelikopter vil gjøre utforskingen lettere og tryggere.

For både Mars-farere og rovere vil det å se stedet de befinner seg på fra luften, og hva som ligger rundt dem og lenger fremme, være en stor fordel.

Flygende utforskere vil også kunne komme til der romfarere eller rovere ikke kan nå.

Derfor skal NASAs nye rover, Mars2020, ha med seg et minihelikopter for å teste utforsking av vår røde naboplanet fra luften.

Som å fly i 30 000 meters høyde

Men atmosfæren på Mars er tynn, bare en prosent så tett som atmosfæren på jorda.

Å fly i 1 meters høyde ved overflaten på Mars vil være som i fly i 30 000 meters høyde på jorda. Derfor har Mars-helikopteret flere spesialutforminger for å kunne fly under slike forhold.

Minihelikopteret er så lite og lett som mulig, og veier bare 1,8 kilo. Samtidig må den også være så solid og ha så kraftig motor som den kan.

Siden det er kaldt på Mars, ned til minus 70 grader til og med på sommeren, har minihelikopteret en egen varmekilde og kan avise vingene sine selv.

Solcellepaneler og litium-batterier sørger for strømmen til alle instrumentene og funksjonene ombord.

Kan delvis styre seg selv

I likhet med roverne, må Mars-helikopteret delvis kunne styre seg selv. Vår røde naboplanet ligger så langt unna at all kommunikasjon er forsinket med opp til 25 minutter.

Derfor vil den flygende utforskeren motta kommandoer fra jorda, som den så utfører på egenhånd.

Minihelikopteret vil være festet til magen på Mars2020-roveren. På stedet der testflygningen skal foregå, vil roveren sette minihelikopteret ned på bakken.

Roveren vil så kjøre et stykke unna, før kommandoene og instrumenttestene for den aller første flygningen på overflaten av Mars kan begynne.

Første gang skal minihelikopteret kun løfte seg selv til 3 meters høyde, sveve der i 30 sekunder, før den lander igjen.

Går dette bra, vil flygningene gradvis bli lenger, på opp til 90 sekunder og flere hundre meters avstand. Mars-helikopteret vil bli testet over en periode på 30 dager.

Leter etter vann og liv på Mars

Mars2020-roveren skal lete etter spor av vann og liv på Mars. Til å se etter slike spor under overflaten har roveren RIMFAX, en georadar utviklet i Norge.

Roveren skal også ta flere prøver fra overflaten som på sikt skal sendes tilbake til jorda.

Mars2020 skytes opp på sensommeren 2020 og lander på vår røde naboplanet tidlig i 2021.