Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESA

Rosetta-traileren i Oslo

Kom til Blindern og ta en titt på hvordan ESAs romsonde Rosetta skal erobre en komet til høsten. Rosetta-utstillingen på Frederikkeplassen er åpen onsdag 7. og torsdag 8. mai

Forskere ved Universitetet i Oslo har vært med på å beregne banen som skal føre kometjegeren Rosetta fram til kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i november. Da har Rosetta vært på vei gjennom verdensrommet siden 2004 og tilbakelagt en avstand på 6 milliarder kilometer. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESA har utrustet en trailer med en utstilling om Rosettaferden. Den ruller rundt i Norden i mai 2014. Foto: ESA</para></section>

ESA har utrustet en trailer med en utstilling om Rosettaferden. Den ruller rundt i Norden i mai 2014. Foto: ESA

Utstilling

Inne i Rosetta-traileren får du et innblikk i hvordan den europeiske romorganisasjonen ESA har tenkt å erobre en komet som er på vei mot sola.

Du ser modeller av selve romsonden Rosetta og av landeren Philae som skal fortøyes til overflaten av kometen i november. Ta en selfie på en imitert kometoverflate og forsøk å lande din egen Philae.

Traileren står på Frederikkeplassen på Blindern. Den er åpen 10 – 20 onsdag 7. mai. og  10 – 14 torsdag 8. mai.

UiO i rommet

Onsdag blir det korte forelesninger ved Realfagsbiblioteket om både Rosetta og andre spennende rom- og astronomiprosjekter som Universitetet i Oslo er engasjert i.

 Du kan høre Arne Pedersen, Tore André Bekkeng, Wojciech Miloch, Hans Kristian Eriksen, Terje Wahl og Mats Carlsson snakke om alt fra kometer og kosmologi til 4D-romteknologi. Last ned programmet her.

Alt skjer på Realfagsbiblioteket på Blindern, onsdag 7. mai 12:15 – 14:00.

Foredragsrekken avsluttes med spørsmål og kake!

Kveldsforedrag med Erik Tandberg

Onsdag 7. mai kl 18.15 holder Erik Tandberg foredrag om Rosettasonden og romforskning på Realfagsbiblioteket på Blindern. Åpent for alle interesserte, les mer her.

Kontakt:

Anna Kathinka Dalland Evans, Universitetet i Oslo, a.k.d.evans@astro.uio.no

Hilde Lynnebakken, Universitetet i Oslo, 48205220

Marianne Moen, Norsk Romsenter, 48063743

Rosetta-utstillingen er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, ESA og Norsk Romsenter.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>