Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Kvantefysikkeksperimentet AMS-02 i lydkammeret for testing hos ESTEC og ESA. Foto: ESA
ESA

Romteknologi ned til jorda

Teknologimeglerne Spacetransfer ønsker norske bedrifters forslag til bruk av romteknologi i nye produkter på jorda.

Teknologien som utvikles for rommet er både innovativ og tilpasset noe av det tøffeste miljøet og de strengeste kravene til sikkerhet og pålitelighet som finnes.

Derfor finner mye romteknologi nytte også på jorda, gjerne i helt andre og uventete sammenhenger enn det den først ble utviklet til.

For eksempel har den norske bedriften Ideas brukt gammastrålesensorer, som blant annet sitter i fysikkeksperimentet AMS-02 på romstasjonen for å påvise mørk materie (se bilde øverst og nederst i artikkelen), til å lage bedre mammografiapparater.

Firmaet AnsuR bruker satellittdata til applikasjoner som kartlegger katastrofeområder eller gjør det lettere å sende inn skaderapporter til forsikringsselskap.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Thunderwear er brannsikkert undertøy for stålarbeidere utviklet av stoff som brukes i romdrakter. Foto: Umbilical Design</para></section>

Thunderwear er brannsikkert undertøy for stålarbeidere utviklet av stoff som brukes i romdrakter. Foto: Umbilical Design

Tidligere i år viste den svenske klesprodusenten Björn Borg frem brannsikkert undertøy for stålindustrien laget av materiale som vanligvis brukes på romdrakter.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs teknologi har blitt videreutviklet til alt fra å kartlegge utbredelsen av malariamygg, til å gjøre banktransaksjoner mulig på steder som ligger fjernt fra byer, og levere sikrere tanker til olje- og gassindustrien.

På samme måte kan teknologi ment til spesifikke formål på jorda være akkurat det romindustrien eller romforskningen trenger.

Denne overføringen av teknologi mellom rommet og jorda skaper nye produkter og nye muligheter for bedrifter og er en kilde til innovasjon.

Innsendingsfrist 19. januar

Nå ønsker Spacetransfer, et prosjekt for overføring av teknologi fra rommet, lyse ideer fra norske bedrifter om bruk av romteknologi til nye formål og nye produkter på jorda.

Norske bedrifter som ønsker å utvikle nye produkter basert på romteknologi kan søke om opp til 30 000 euro i støtte til dette.

Her er mer informasjon om det som søknaden trenger.

Har du lyst til å sende inn forslag må du skynde deg! Siste frist for innsending er 19. januar 2015. Ta gjerne kontakt med Spacetransfer først.

Et bredt spelter av muligheter

- Romteknologi fenger, det vekker interesse når vi snakker med bedrifter om muligheten for å bruke romteknologi til å løse deres utfordringer, sier Fredrik Fjellså, prosjektleder for Spacetransfer.

Spacetransfer er den norske teknologimegleren i ESAs nettverk for utveksling av romteknologi til jorda og setter bedrifter som har behov for det i kontakt med rett teknologi.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Partikkeldetektoren AMS-02 (øverst midt på bildet) sitter på utsiden av romstasjonen og måler blant annet mørk materie. Foto: NASA/AMS-02 Collaboration</para></section>

Partikkeldetektoren AMS-02 (øverst midt på bildet) sitter på utsiden av romstasjonen og måler blant annet mørk materie. Foto: NASA/AMS-02 Collaboration

Med ESAs brede spekter og lange erfaring i teknologioverføring er det stor sannsynlighet for å finne en innovativ løsning. For det internasjonale nettverket er spesielt den norske olje- og gassindustrien  interessant.

Flere bedrifter har allerede tatt kontakt med Spacetransfer for utlysingen om overføring av romteknologi.

- Jeg oppfordrer norske bedrifter til å hive seg rundt og sende inn forslag til utlysingen for der er mange spennende muligheter innen romteknologi som norske bedrifter ikke har utforsket ennå, sier Fjellså.

Norsk Romsenter er en del av styringskomiteen for Spacetransfer, sammen med Prekubator TTO, Kjeller Innovasjon, Norinnova og CIRiS.

- Utlysingen er en unik sjanse for norske aktører til å demonstrere muligheten for overføring av romteknologi til produkter på jorda, sier Bjørn Ottar Elseth, seniorrådgiver for industrikoordinering ved Norsk Romsenter.

Kontakt

Fredrik Fjellså - prosjektleder for Spacetransfer.no - 51 87 40 26 / 41 16 50 19

Bjørn Ottar Elseth - seniorrådgiver for industrikoordinering ved Norsk Romsenter - 22 51 18 11 / 90 57 49 85