Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den nye europeiske robotarmen på romstasjonen. Foto: ESA
ESA

Romstasjonen har fått europeisk robotarm

Den skal hjelpe til med last og flytting og kan "gå" til nye steder.

Den europeiske robotarmen ble skutt opp til den internasjonale romstasjonen 21. juli 2021, sammen med den nye russiske laboratoriemodulen Nauka (som betyr vitenskap på russisk).

Robotarmen skal sitte på Nauka og hjelpe til med å fange inn romfartøy, flytte utstyr, instrumenter og astronauter som er på romvandring for å reparere eller oppgradere romstasjonen.

Den nye robotarmen, også kalt ERA, kan løfte opp til 8000 kilo på en gang, og plassere dette med en nøyaktighet på bare 5 millimeter.

Romstasjonen har to robotarmer fra før av, en canadisk og en japansk. Begge brukes til å fange inn romfartøy som kommer til kjempeutposten i rommet, og overføre nyttelaster fra dem.

Men ingen av disse robotarmene når så langt som den russiske delen av romstasjonen. Derfor skal den nye europeiske robotarmen sitte her.

22 firmaer i 7 europeiske land

Den europeiske robotarmen kan også flytte seg selv til ulike festepunkter på den nye russiske laboratoriemodulen. (Se bilde øverst i artikkelen.) Det vil gi armen mer frihet, fleksibilitet og nytte for astronautene på romstasjonen.

Robotarmen er bygget av et samarbeid mellom hele 22 firmaer i 7 ulike europeiske land for ESA, den europeiske romorganisasjonen. Utviklingen og byggingen av robotarmen tok 14 år.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESAs italienske astronaut Samantha Cristoforetti trener med den nye europeiske robotarmen til romstasjonen. Foto: ESA </para></section>

ESAs italienske astronaut Samantha Cristoforetti trener med den nye europeiske robotarmen til romstasjonen. Foto: ESA 

Den nye robotarmen er nå trygt fremme på romstasjonen, og skal monteres i løpet av året og neste år. Det vil ta hele fem romvandringer å få robotarmen på plass, ferdig testet og klar til å begynne å jobbe.

Noen av disse romvandringene vil bli utført av de europeiuske astronautene Matthias Maurer og Samantha Cristoforetti mens de er på romstasjonen for henholdsvis første og andre gang.

Fjernstyring av roboter i rommet

I løpet av det første året i gang på kjempeutposten i rommet skal robotarmen først og fremst brukes til å få på plass en ny stor radiator på utsiden, og montere luftslusen for den nye russiske laboratoriemodulen.

Robotarmen skal også brukes til å demonstrere styring av roboter autonomt og sanntid i rommet. Det vil bli viktig for fremtidige romferder til månen og til Mars.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den nye europeiske robotarmen, ERA, sitter på den russiske delen av romstasjonen. Illustrasjon: ESA</para></section>

Den nye europeiske robotarmen, ERA, sitter på den russiske delen av romstasjonen. Illustrasjon: ESA

Den nye robotarmen er bare en av oppgraderingene som romstasjonen har fått de siste årene. Blant disse er høyhastighets bredbånd med norsk teknologi. Les mer om det her.