Romåret 2017

Her er noen av de viktigste begivenhetene og oppdagelsene i rommet i året som gikk, både internasjonalt og i Norge.

Januar

I januar begynte Saturn-sonden Cassini på avslutningen av sitt 12 år lange oppdrag ved ringplaneten. Det gjorde Cassini ved å fly inn mellom Saturn og dens ringer, noe ingen annen romsonde hadde gjort før.

Her hjemme kom det en rapport fra Norsk Romsenter som viste at lovene som regulerer aktiviteter i rommet må oppdateres for å reflektere ny teknologi og nye aktører.

Februar

Sjeldent blått lyn, en såkalt blue jet, sett av Andreas Mogensen på romstasjonen i 2015. Foto: ESA/NASA 

I februar ble det klart at blå lyn, sjeldne lyn høyt i atmosfæren, hadde blitt fanget på film for aller første gang. Det ble gjort av den danske astronauten Andreas Mogensen da han var på romstasjonen i 2016.

I Norge vant bedriften IDEAS en kontrakt hos ESA for å utvikle elektronikk som gjør infrarøde sensorer til satellitter og romsonder opp til 10 ganger mindre.

Mars

I mars hadde ESAs forskningssatellitter Swarm kartlagt all magnetismen i jordas ytterste lag. Det gjorde Swarm for å lære mer om magnetfeltet, som oppstår på grunn av prosesser dypt i jordas indre.

Denne måneden ble den nye miljøsatellitten Sentinel-2B skutt opp. Den skal holde øye med vegetasjon, vassdrag og breer. Copernicus-programmet gir store muligheter for nye tjenester og applikasjoner, også i Norge.

April

I april rapporterte den europeiske romorganisasjonen ESA at skyen av romsøppel rundt jorda begynner å bli så stor at minst 10 døde satellitter må fjernes fra bane hvert år.

Denne måneden ble det også klart at med 534 dager i rommet er Peggy Whitson den amerikanske romfareren som har vært i bane lengst. Men det er bare en av hennes rekorder.

Mai

NORA er et samhandlingsverktøy for etater, organisasjoner, bedrifter og andre som trenger å utveksle ulike typer informasjon under kritiske forhold. Foto: Teleplan Globe

I mai viste en ny rapport at navigasjonssatellitter er fremtidens gigantmarked. Ifølge rapporten vil markedet for teknologi og tjenester som bruker data fra navigasjonssatellitter være på cirka 270 milliarder euro årlig i 2025.

I Norge kom et nytt dataverktøy, videreutviklet med støtte fra Norsk Romsenter, som gjør kommunikasjon og samarbeid mellom nødetater enklere.

Juni

I juni ga ESA ut en gratis elektronisk bok som viser hvordan klimaendringene måles og undersøkes ved hjelp av ulike satellitter.

Her hjemme kom flere høyteknologisektorer, blant dem romindustrien, sammen for å utveksle idéer om innovasjon og industri. Det skjedde på konferansen Spaceport Norway i Stavanger.

Juli

I juli var ESAs Merkur-sonde BepiColombo, som skal forske på Merkur og hvordan solsystemet ble til, snart klar for å reise til oppskytingsbasen.

Bilde av endelig utfoldet VDES-antenne i rommet. Foto: Space Norway.

Her hjemme var det stor norsk oppskyting. Fredag 14. juli ble de to satellittene NorSat-1 og NorSat-2 skutt opp samtidig. De holder øye med skipstrafikk, forsker på sola og romværet, og tester en ny kommunikasjon for bruk til havs. Mer om dem her.

August

I august viste det seg at forløpere for liv var funnet på Titan, Saturns største måne. Her går organiske molekyler sammen og danner lange kjeder og kanskje membraner. Slik begynte livet på jorda.

Mandag 21. august var det total solformørkelse i USA. Også i Sør- og Vest-Norge var en bitteliten delvis solformørkelse synlig.

September

I september var det Grand Finale på Saturn. Da avsluttet romsonden Cassini 13 års forskning ved Saturn og dens måner ved å dykke ned i ringplanetens atmosfære.

På Svalbard var 51 studenter fra hele Europa på sommerskole blant isbjørner og solstorm. Temaet for årets romsommerskole var satellittnavigasjon og dens betydning for samfunn, industri og innovasjon.

Oktober

I oktober ble den nye miljøsatellitten Sentinel-5P skutt opp. Denne satellitten måler luftforurensing og luftkvalitet over hele verden.

Cassini avsluttet 12 års forskning ved Saturn den 15. september 2017. Grafikk: NASA/JPL/E. Wernquist

I Norge ble det aktuelt å vurdere hva vi kan gjøre når GPSen svikter. Satellitter hjelper oss til å finne frem i lufta, på havet og på land. Men hva skjer når GPSen ikke lenger virker som normalt?

November

I november ble norsk forskning vist på TV i USA. Norut måler nedsynking ved hjelp av satellitt og dette ble vist på nyhetsprogrammet 60 Minutes. Nedsynkingsdata for hele Norge kommer til neste år.

Den norske satellitten AISSat-3, Norges femte nasjonale satellitt, ble skutt opp 28. november. Men det øverste trinnet av den russiske bæreraketten sviktet og satellitten gikk tapt.

Desember

12. desember 2017 ble fire nye satellitter i det nye europeisle navigasjonssystemet Galileo skutt opp. Tester viser at Galileo er mer nøyaktig enn GPS.

I desember undertegnet president Donald Trump et nytt amerikansk romdirektiv. Det viser at amerikanerne ønsker seg tilbake til månen, men denne gang i et internasjonalt samarbeid i stedet for et romkappløp.