Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Robonaut R2 testes ombord på romstasjonen for å kunne hjelpe til med farlige eller repetitive jobber. Foto: NASA
NASA

Robotastronaut får bein å gå på

Roboten Robonaut R2 ombord på romstasjonen får nå bein slik at den kan hjelpe til med flere av astronautenes plikter.

I påsken leverte Dragon-romfartøyet fra firmaet SpaceX for tredje gang forsyninger, utstyr og nye eksperimenter til den internasjonale romstasjonen.

Med seg hadde Dragon også et par bein, 1,2 meter lange, med syv bøyelige ledd, samt lys, kamera og sensorer på hver fot.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Robonaut R2 med de nye beina som ble skutt opp til romstasjonen i april 2014. Foto: NASA</para></section>

Robonaut R2 med de nye beina som ble skutt opp til romstasjonen i april 2014. Foto: NASA

Disse beina er til Robonaut R2 som er på romstasjonen for å teste hva en robot kan hjelpe astronauter med.

Til repetitive og farlige jobber

Til nå har Robonaut vært et hode, overkropp og armer, og sittet fast i den amerikanske delen av romstasjonen.

Roboten er designet og bygget av forskere og ingeniører ved NASAs Johnson Space Center i Houston og ble skutt opp til romstasjonen i 2011. Den veier 136 kilo og har rundt 350 sensorer og 38 PowerPC-prosessorer i seg.

Med de nye beina blir R2 rundt 2,5 meter høy og kan begynne å bevege seg rundt for alvor. Meningen er at Robonaut skal hjelpe astronautene med enkle jobber som er rutinepregete eller repetitive, som for eksempel å vaske eller hente ting.

Robonaut har allerede vist at den kan måle gjennomstrømmingen i luftfiltrene ombord, noe som er en enkel, men tidkrevende jobb for de menneskelige astronautene.

- Beina vil virkelig åpne opp romstasjonen for Robonaut, sier Robert Ambrose ved NASAs Johnson Space Center i Houston til Spacedaily.com.

Vil ikke gjøre astronauter overflødige

Robonauten har likevel begrenset bevegelighet frem til den får batterier, som fraktes opp med en annen nyttelast senere i 2014.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Robonaut R2 kan også sitte på kjøretøyet Centaur 2 for jobber på overflaten av himmellegemer. Foto: NASA/R. Geeseman</para></section>

Robonaut R2 kan også sitte på kjøretøyet Centaur 2 for jobber på overflaten av himmellegemer. Foto: NASA/R. Geeseman

Til da må Robonaut R2 ha med seg strømkabel når den skal rundt og strekke på de nye beina.

Meningen er at roboter som Robonaut skal kunne hjelpe astronautene med reparasjoner også utenfor romstasjonen, som er blant de farligste og vanskeligste jobbene ombord.

Men det er fortsatt et stykke frem til Robonaut kan gjøre noe slikt, selv om beina dens er laget med hensyn til festeanordningen som astronautene bruker under romvandringer.

- Å gi slike oppgaver til roboter er en stor utfordring, de vil nok aldri kunne gjøre astronauter overflødige, men utføre flere av jobbene deres, sier Mike Suffredini,  NASAs leder for romstasjonprogrammet.