Meny
Navigasjonssystemet Galileo gjør tiden det tar å bli reddet mye kortere.
Har du noen gang vært på en redningsflåte på havet?
- Du kan kjenne bølgene under deg, akkurat som i en vannseng, mens du lurer på hvor lenge du har vært i redningsflåten, for det vet du ikke.
Dette skrev TV-produsenten Tara Foster (@taraustralis) på Twitter før hun ble reddet av et skip og sendt til nærmeste sykehus med helikopter.
Heldigvis var det bare en øvelse, og Tara var frivillig.
Galileo er det nye europeiske satellittnavigasjonssystemet og brukes til å finne posisjonen, navigere, og bestemme helt nøyaktig tid, til lands, til vanns og i lufta. Norge er med i Galileo.
Det nye navigasjonssystemet brukes ikke bare av transportsektoren og ulike former for konstruksjon og industri, men også av data- og finans-, og andre sektorer.
Sist, men ikke minst, har Galileo en søk- og redningstjeneste. Den ble testet utenfor kysten av Belgia 26. september 2019, i Operasjon Hai-mat. (Du kan se hele operasjonen her.)
Her måtte den frivillige testpersonen Tara gå i redningsflåten og aktivere nødsignalet fra senderen ombord. Dette nødsignalet ble fanget opp av Galileo-satellittene rundt jorda.
De fant med en gang posisjonen til signalet, og sendte informasjonen til Galileos kontrollsenter i Toulouse.
Herfra gikk beskjeden videre til den redningstjenesten som var nærmest posisjonen til nødsignalet. I dette tilfellet var det Belgias redningstjeneste i Oostende.
Hele prosessen, fra nødsignalet ble slått på i redningsflåten, til det ble mottatt, posisjonen funnet, og sendt til redningstjenesten, tok bare tre minutter og 32 sekunder.
Søk- og redningstjenesten til Galileo er en del av Cospas-Sarsat. Dette internasjonale redningssystemet, som Norge er med i, ble grunnlagt av Canada, Frankrike, Russland og USA i 1979.
For å kunne spore signalet med datidens teknologi, begynte Cospas–Sarsat med nødsignalmottakere på satellitter som gikk i lave jordbaner. Men siden slike satellitter går nær jorda, er ”synsfeltet” deres begrenset.
Derimot har geostasjonære satelitter, som går i høyere baner, et bredere ”synsfelt”, men de ser dårlig på høye breddegrader.
Redningsfartøy fra den belgiske kystvakten under test av Galileos søk- og redningstjeneste 26. september 2019. Foto: ESA/I- Stojkovic
Galileo-satellittene går i medium høye baner på cirka 23 000 kilometers høyde. Dermed har de både et vidt synsfelt, og kan spore nødsignaler godt, også i nordområdene.
I dag har 24 av de i alt 26 Galileo-satellittene som finnes i bane, mottaker for søk- og redningssignaler. Dette er Europas bidrag til Cospas-Sarsat.
Den økte dekningen som Galileo-satellittene gir, har sterkt redusert tiden det tar før nødsignalet kommer frem. Tidligere kunne det ta opptil fire timer. Nå tar det i snitt mindre enn fem minutter.
Posisjonen for nødsignalet blir også sporet ned til et par kilometer. Dette er lite nøyaktig i forhold til Galileos ekstremt presise posisjonering, som har vist seg å være høyere enn GPS.
Men fordi flesteparten av nødpeilesenderne ikke er utstyrt med satellittnavigasjon, er Cospas-Sarsat laget for å kunne fungere uavhengig av satellittnavigasjon. (Dette er noe som kommer med den nyeste generasjonen nødpeilesendere.)
- Ved å utvide deteksjonen av Cospas-Sarsats nødsignaler til medium-høye jordbaner, har søk- og redningstjenesten til Galileo allerede reddet mer enn 2000 menneskeliv, sier Igor Stojkovic, SAR-ingeniør for Galileo hos den europeiske romorganisasjonen ESA.
I stedet bruker Cospas-Sarsat tiden det tar for nødsignalet å bevege seg, kombinert med Doppler-beregninger, for å fastslå posisjonen nøyaktig nok til at redningstjenester kan finne de nødstedte.
Bakkestasjonen for satellitter i søk-og-redningssystemet Cospas-Sarsat på Svalbard. Foto: HRS.
Disse nødsignalene går via egne bakkestasjoner, som befinner seg i Frankrike, på Kypros, Kanari-øyene og Svalbard. Herfra går signalet videre til redningstjenestene i de enkelte land.
Slik unngikk TV-produsenten Tara å bli hai-mat. Men Galileo kan også brukes til å følge hai i havet, og redusere reisetiden for fly. Les mer om det her.
De "brukte" navigasjonssignalene fra Galileo kan benyttes til å forske på jorda. Mer om det her.
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Astronauter har flere faste tradisjoner før de drar opp i rommet. Her er noen...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.