Meny
For første gang siden Philae ble tvunget inn i sin kalde søvn på kometen 67P, vil ESA forsøke å vekke landingsroboten.
Sjansen er ikke stor for at de lykkes, men klokken 05.00 torsdag 12. mars, vil ESA gjøre et forsøk på å få liv i Philae.
Etter en stort sett vellykket operasjon i november i fjor, landet Philae på et skyggefullt sted, noe som ikke var optimalt for solcellepanelene til landingsenheten. De europeiske forskerne mottok data i rundt 60 timer fra Philae, men så var det slutt. Batteriet var dødt og det fikk ikke nok strøm via panelene.
Kometen, Philae og moderskipet Rosetta har siden den gang vært på full fart i retning sola, og forskerne håper på at et større antall soltimer og en bedre solvinkel vil få Philae til å fungere igjen. Torsdag er første mulighet for å sjekke helsetilstanden.
- Philae får i dag dobbelt så mye solenergi som den gjorde i november i fjor, sier leder for landingsprosjektet Stephan Ulamec fra den tyske romorganisasjonen DLR.
Philae er nå bare 300 millioner kilometer fra sola.
- Det er trolig fremdeles for kaldt for at den skal våkne, men det er verdt et forsøk. Mulighetene vil bli større for hver dag som går, sier han.
Dette er trolig det første bildet tatt fra Philae mens den står på bakken av kometen. Den ene foten til landeren kan skimtes nede til venstre. Foto: ESA.
Det er flere krav som må oppfylles for at Philae skal kunne begynne å jobbe igjen. For å våkne må landeren ha en innvendig minimumstemperatur på minus 45 grader Celsius. I tillegg må solpanelene klare å generere minst 5, 5 watt.
Philae er laget slik at den har brukt all mulig solenergi til å holde varmen. Så snart den skjønner at den mottar mer enn 5, 5 watt med strøm og den interne temperaturen er over minus 45 grader, vil den skru seg selv på, fortsette å varme seg opp og forsøke å lagre strøm i batteriet.
Så snart landeren er våken vil den slå på radiomottakeren sin hver halvtime og lytte etter signal fra Rosetta. For at den skal kunne svare på et anrop, må den også slå på senderen sin – som igjen krever mer strøm.
Akkurat nå vet vi ikke om Philae sover, eller om den allerede har rukket å våkne. Philae trenger 19 watt for å kunne ha toveiskommunikasjon.
ESAs operasjonssentral vil uansett prøve å få kontakt på hele trekløverets ferd inn mot, og forbi, sola.
For våre litt yngre lesere, her er en liten oppsummeringsvideo:
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.