Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Her ble Philae funnet. Foto: ESA.
Foto: ESA

Philae er funnet

Helt på tampen av Rosetta-ekspedisjonen har forskerne funnet lille Philae som spratt seg vekk på en komet. 

Landingsenheten som de aller fleste hadde gitt opp å finne, ligger på ryggen i en liten sprekk på kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko. Bildene ble tatt 2. september av OSIRIS-kameraet på Rosetta da sonden befant seg 2, 7 kilometer fra kometens overflate. Bildene viser kroppen til landeren og tre av bena.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Et forstørret bilde av Philae etter at den ble funnet av Rosettas kamera. Foto: ESA.</para></section>

Et forstørret bilde av Philae etter at den ble funnet av Rosettas kamera. Foto: ESA.

Det er bare en måned igjen av Rosettaferden som gjennomføres av den europeiske romorganisasjonen ESA. Forskerne hadde nesten gitt opp å finne Philae før selve hovedsonden, Rosetta, med hensikt blir styrt mot kometen. 

Philae ble sist sett da den traff bakken i et område døpt Agilkia. Men alt gikk ikke helt etter planen. Philae spratt opp igjen og fløy i to timer til før den endte opp i et område kalt Abydos.

Etter tre dager var Philaes hovedbatteri tomt og landeren gikk i dvale. Den våknet opp igjen i kort tid da den var ganske nær sola i juni og juli i fjor, men forskerne har aldri visst helt konkret hvor den er.

Det har nemlig vært viktig for forskerne å vite presist hvor den strandet fordi det vil sette alle forskningsdataene de har mottatt i riktig kontekst.

30. september vil Rosetta få beskjed om sette kursen for en siste tur ned mot overflaten. På veien skal den undersøke kometen fra nært hold. Forskerne håper at undersøkelsene vil avsløre hemmelighetene i kometens indre.

Les mer om gjensynet med Philae og se flere gode bilder på ESAs egne sider.