Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Solar Orbiter ble skutt opp 10. februar 2020 for å forske på sola. Foto: ESA/S. Corvaja
ESA/S. Corvaja

Passes på som et nyfødt barn

Slik blir romsonder som Solar Orbiter passet på fra jorda etter oppskyting.

- Tiden like etter oppskytingen av et romfartøy er som fødselen til et spedbarn. Da må ingeniørene og kontrollrommet være helt sikre på at romfartøyet kan overleve i sitt nye miljø, sier Andrea Accomazzo, direktøren for styringen av romsonder hos den europeiske romorganisasjonen ESA.

Derfor må det nyoppskutte romfartøyet få strøm fra solcellepanelene sine, klare å kommunisere med jorda, og orientere seg selv i rommet.

Det gjelder også den nye solsonden Solar Orbiter, som ble skutt opp mandag 10. februar 2020.

Første signal etter bare en time

Etter at Atlas V-bæreraketten til Solar Orbiter tok av med et brøl fra Cape Canaveral i Florida klokken 05:03 norsk tid, bar den ut over det sørlige Atlanterhavet.

Høyt over vestkysten av Australia ble Solar Orbiter satt fri fra det øverste trinnet på bæreraketten.

Mindre enn en time etter oppskytingen fikk ESAs bakkestasjon i New Norcia vest i Australia inn det første signalet fra Solar Orbiter.

Da hadde ESAs kontrollrom i Darmstadt i Tyskland allerede overtatt kontrollen av Solar Orbiter fra Cape Canaveral.

Gruppen som styrer Solar Orbiter hos ESA begynte med en gang å sjekke at alt var som det skulle ombord på solsonden.

To års ferd mot sola

Det første de gjorde var å folde ut solcellepanelene. Det skjedde mindre enn en halv time etter at det første signalet fra Solar Orbiter kom inn.

Dermed kunne Solar Orbiter gå over fra batterier til solkraft. Da kunne romsonden også orientere retningen sin i rommet skikkelig, og kontrollrommet vekke opp resten av romsonden.

Deretter ble den store antennen som sørger for kommunikasjon med jorda over astronomiske avstander, foldet ut.

Det samme gjaldt den lange stangen hvor flere sensorer sitter slik at de ikke forstyrres av de andre instrumentene ombord.

Nå fortsetter Solar Orbiter ferden inn mot sola, hvor den nye solsonden skal forske på solas dynamiske atmosfære og solvinden, strømmen av partikler som sola hele tiden sender ut.

I løpet av de tre neste månedene vil romsonden og de 10 vitenskapelige instrumentene ombord bli grundig testet og innkjørt slik at målingene er klare til å begynne når Solar Orbiter er fremme om cirka to år.

Norske forskere er med på å jobbe med Solar Orbiter. Du kan lese mer om det her.