Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Romfarere i det store og dype grottesystemet på Sardinia i 2014 for å trene på samarbeid, navigasjon, romvandring, forskning og mer. Foto: ESA/S. Sechi
ESA/S. Sechi

På "romvandring" under jorda

Snart klatrer seks romfarere ned i grottene på Sardinia. Der skal de trene på å jobbe sammen på mørke og utilgjengelige steder, som i rommet.

Huletrening for romfarere høres kanskje ut som en motsetning, men dype grotter gir mange av de samme utfordringene som å være i rommet.

Det er mørkt, trangt, vanskelig å navigere, kommunikasjon med omverdenen krever spesielt utstyr, og å gå sammen i tau er god trening for romvandring. Derfor sender romorganisasjonene astronauter til Sardinia på huletrening.

Etter en ukes intens opplæring er astronautene klare for å prøve seg alene i seks dager i de dype og lange grottesystemene på den italienske øya. Selvsagt i tett samarbeid med hverandre og lag med trenere utenfor.

Bli med på CAVES, Cooperative Adventure for Valuing and Exercising.

Trener på å jobbe godt sammen

Årets grottevandrere er ESAs spanske astronaut Pedro Duque, amerikanske Jessica Meir og Richard Arnold, japanske Aki Hoshide, kinesiske Ye Guangfu og russiske Sergej Korsakov.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/dpzNgh8wKIM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Det er første gang en kvinnelig romfarer og en kinesisk romfarer er med på laget.

Noe av det viktigste romfarerne skal trene på i hulene er nettopp å jobbe godt sammen som et internasjonalt lag med ulike språk og bakgrunner.

Det er viktig under oppdrag i rommet.

Skal utforske hulene og teste ny teknologi

Grottevandrerne skal også teste ut ny teknologi og utforske nye deler av det store hulesystemet.

I år er skal de prøve ut et system som lager 3D-kart basert på bilder som astronautene tar av hulene.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Romfarerne i huletreningen CAVES skal i 2016 teste ut kommunikasjonssystemet xFerra som kan gå gjennom 800 meter med stein. Foto: ESA</para></section>

Romfarerne i huletreningen CAVES skal i 2016 teste ut kommunikasjonssystemet xFerra som kan gå gjennom 800 meter med stein. Foto: ESA

Romfarerne skal også teste et nytt kommunikasjonssystem for å snakke med "bakkekontrollen" på overflaten. Dette systemet heter xFerra og kan sende gjennom hele 800 meter med stein.

Derfor skal årets grottevandrere ha sin basecamp med telt lenger inne i hulesystemet enn noen av de tidligere lagene har hatt.

Som tidligere romfarerlag skal de også bevege seg inn i uutforskete deler av grottene og kartlegge disse.

Kanskje er de like heldige som grottevandrerne i 2012, med ESAs danske astronaut Andreas Mogensen, som oppdaget en helt ny art med fargeløse skrukketroll langt nede i hulene.

Romfarerne vil skrive om og dele bilder og videoer av opplevelsene i hulene på Sardinia på bloggen CAVES og under emneknaggen #CAVES2016 på Twitter.