Meny
Snart klatrer seks romfarere ned i grottene på Sardinia. Der skal de trene på å jobbe sammen på mørke og utilgjengelige steder, som i rommet.
Huletrening for romfarere høres kanskje ut som en motsetning, men dype grotter gir mange av de samme utfordringene som å være i rommet.
Det er mørkt, trangt, vanskelig å navigere, kommunikasjon med omverdenen krever spesielt utstyr, og å gå sammen i tau er god trening for romvandring. Derfor sender romorganisasjonene astronauter til Sardinia på huletrening.
Etter en ukes intens opplæring er astronautene klare for å prøve seg alene i seks dager i de dype og lange grottesystemene på den italienske øya. Selvsagt i tett samarbeid med hverandre og lag med trenere utenfor.
Bli med på CAVES, Cooperative Adventure for Valuing and Exercising.
Årets grottevandrere er ESAs spanske astronaut Pedro Duque, amerikanske Jessica Meir og Richard Arnold, japanske Aki Hoshide, kinesiske Ye Guangfu og russiske Sergej Korsakov.
Det er første gang en kvinnelig romfarer og en kinesisk romfarer er med på laget.
Noe av det viktigste romfarerne skal trene på i hulene er nettopp å jobbe godt sammen som et internasjonalt lag med ulike språk og bakgrunner.
Det er viktig under oppdrag i rommet.
Grottevandrerne skal også teste ut ny teknologi og utforske nye deler av det store hulesystemet.
I år er skal de prøve ut et system som lager 3D-kart basert på bilder som astronautene tar av hulene.
Romfarerne i huletreningen CAVES skal i 2016 teste ut kommunikasjonssystemet xFerra som kan gå gjennom 800 meter med stein. Foto: ESA
Romfarerne skal også teste et nytt kommunikasjonssystem for å snakke med "bakkekontrollen" på overflaten. Dette systemet heter xFerra og kan sende gjennom hele 800 meter med stein.
Derfor skal årets grottevandrere ha sin basecamp med telt lenger inne i hulesystemet enn noen av de tidligere lagene har hatt.
Som tidligere romfarerlag skal de også bevege seg inn i uutforskete deler av grottene og kartlegge disse.
Kanskje er de like heldige som grottevandrerne i 2012, med ESAs danske astronaut Andreas Mogensen, som oppdaget en helt ny art med fargeløse skrukketroll langt nede i hulene.
Romfarerne vil skrive om og dele bilder og videoer av opplevelsene i hulene på Sardinia på bloggen CAVES og under emneknaggen #CAVES2016 på Twitter.
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.