Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Her testes rakettmotoren Leros som lages i Westcott i England hos bedriften som Nammo nå har overtatt. Foto: Nammo
Nammo

Overtar rombedrifter i England og Irland

Norske Nammo kan bli en av verdens største produsenter av motorer for mindre raketter.

Nammo lager rakettmotorer både til sivil og militær bruk og har levert teknologi til blant annet de europeiske bærerakettene Ariane-5 og Vega.

Bedriften har 2200 ansatte i 14 land.

Nå overtar Nammo det amerikanske teknologikonsernet Moog Inc. sine bedrifter i Westcott og Cheltenham i Sør-England og Dublin i Irland, og får dermed 60 nye ansatte.

Teknologi til satellitter, romsonder og bæreraketter

Bedriftene som Nammo nå har overtatt har levert teknologi til Nammo i en årrekke.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>North Star er Nammos nye rakett med flere trinn. Trinnene kan brukes i ulike konfigurasjoner til å skyte opp max 25 kilo til 350 kilometers høyde eller mindre laster til 600 kilometer. Grafikk: Andøya Space Center </para></section>

North Star er Nammos nye rakett med flere trinn. Trinnene kan brukes i ulike konfigurasjoner til å skyte opp max 25 kilo til 350 kilometers høyde eller mindre laster til 600 kilometer. Grafikk: Andøya Space Center 

Produktene deres er allerede godt kjent i romindustrien og har blitt brukt på flere satellitter, samt romsonder rundt Merkur, Mars og Jupiter.

Bedriften i Irland har også levert teknologi til den europeiske bæreraketten for tunge nyttelaster, Ariane 5, og den nye bæreraketten Ariane 6, som er under utvikling.

Fokuset til de overtatte bedriftene omfatter både utforming og produksjon av rakettmotorer som bruker flytende brennstoff, samt ventiler til rakettmotorer, og andre komponenter for satellitter og fremdrift i rommet.

Små, sterke og pålitelige rakettmotorer

Med den nye utvidelsen vil Nammo kunne tilby flere produkter til romindustrien, samt få adgang til for dem nye europeiske markeder, samt styrke sin posisjon i forhold til allerede etablerte romprogrammer i Europa og USA.

-Vi ser et stort potensial for Nammos produkter i romsektoren, og vi har mye erfaring med å lage små, kraftige og pålitelige fremdriftssystemer til bruk under ekstreme forhold, sier Morten Brandtzæg, leder for Nammo, i en pressemelding.

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Tk67Z_mai_k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Brandtzæg sier også at med Nammos erfaring og produkter, sammen med overtakelsen av bedriftene i England og Irland, kan Nammo bli en av de viktigste produsentene i markedssegmentet for mindre rakettmotorer.

Nammo utvikler også en serie med hybridmotorer, North Star, for sonderaketter av typen som skytes opp fra Andøya Space Center. Disse rakettmotorene bruker brennstoff både i fast form og som væske, og produserer kun karbondioksid og vann som eksos.

 Du kan lese mer om disse rakettmotorene her og her.