Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NorSat-1 er en av de norske nasjonale småsatellittene. Illustrasjon: T. Abrahamsen.
T. Abrahamsen.

Oppskytingen av NorSat-1 utsatt

Den norske AIS- og forskningssatellitten NorSat-1 skulle ha blitt skutt opp 22. april, men er nå utsatt.

Copernicus-satellitten Sentinel-1B skytes opp 22 april. Dette er en satellitt som er viktig for Europa, men også for operasjonell romvirksomhet i Norge.

Planen var at den norske satellitten NorSat-1 skulle opp med samme rakett.

Dessverre ble det klart i siste liten at det ikke ville være trygt å skyte opp Sojus-raketten med NorSat-1 ombord. Braketten som Arianespace hadde fått levert for å feste NorSat-1 til raketten, viste seg å være for svak. Arianespace, som er ansvarlig for oppskytingen, Norsk Romsenter og produsenten av satellitten, UTIAS/SFL, har denne fellesuttalelsen:

"The launch of NORSAT-1 from CSG has been cancelled by Arianespace in agreement with the Norwegian Space Centre and UTIAS/SFL. The cancellation is due to an incompatibility between S/C and the launcher supporting structure provided by Arianespace. It was concluded that it is unsafe to proceed with the launch with the current bracket structure.»

Norsk Romsenters administrerende direktør Bo Andersen forteller at dette er svært beklagelig.

- NorSat-1 er viktig for skipsovervåkning og klimaforskning og bør komme opp så raskt som mulig. Vi arbeider nå med Arianespace og andre for å finne andre akseptable oppskytningsmuligheter, forhåpentligvis innen utgangen av 2016.

Les mer om de norske satellittene.